Доброволци почистиха и направиха маркировка на Земенския пролом

Снимки: ТД "Осогово" - Кюстендил

Екип доброволци и представители на туристическо дружество „Осогово“ - Кюстендил изчистиха и маркираха туристически маршрут по Земенския пролом, от град Земен до водопада при село Полска Скакавица.

Това е един от най-емблематичните маршрути в района на Земенския пролом. Наличието на 9 тунела представляваше опасност за туристите в района.

Основната идея бе почистването и маркирането на пътека, която не минава през тунелите и по релсите. Този туристически маршрут е един от най-популярните за еднодневна разходка в района на Югозападна България, коментираха участници в акцията.

Земенският пролом на река Струма е най-красивият кът на Балканския полуостров. Той е с дължина около 22 километра и свързва Радомирската котловина на север с Кюстендилската котловина на юг. Красивите Земенски скални пирамиди, много наподобяват Белоградчишките /Иванов камък, Сарая, Църни дупки и др./

Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски. На десния бряг на река Струма в живописния Земенски пролом се намира крепостта Зъмлънград. Тя е оградена от три страни от меандър на реката, като непристъпните скали се издигат на голяма височина над нивото на реката.

Проломът е уникален най-вече с богатия си растителен и животински свят: десетки видове птици, земноводни и влечуги, насекоми, 19 вида риби, 700 вида пеперуди, над 600 вида растения (35 са от национално значение, а 2 - от световно), разнообразието от местообитания - река, крайречни гори и поляни, скални образувания, на сравнително малка площ и богато културно-историческо наследство.

След тежката борба със сериозно обраснали участъци пътеката вече е маркирана с пластмасови марки бяло-жълто-бяло, а маркировката започва от последните къщи на гр. Земен, където е поставена и информационната табела. Дължината и е 13 км и се изминава за около 4 часа в посока.

Вече е възможно да се разходите безопасно до водопада и по Земенския пролом, без да се налага да следите разписанието на преминаващите влакове, коментираха от ТД „Осогово“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK