Кюстендилският окръжен съд потвърди паричната гаранция на Кольо Илиев

Снимки: Infomreja.bg

До 10 дни, считано от днес, трябва да внесе 10 хил. лв.

Кюстендилски окръжен съд, председателстван от съдия Росица Савова, потвърди решението на Районен съд – Дупница, на управителя на „Феникс - Дупница“ ООД, Кольо Илиев. На него беше наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 хил. лв. Окръжната прокуратура в лицето на прокурор Валери Пенков настоя на обвиняемия да бъде наложена най-тежката мярка „постоянен арест".

От своя страна защитникът на Илиев – адв. Петър Чалъмов, представи пред магистратите болничен лист, от който е видно, че неговият подзащитен трябва да продължи да се лекува от вирусна пневмония. Илиев е бил в болницата в Дупница в периода от 7-и до 15-и февруари. Отделно от това има издадена терапия за продължаващо лечение от д-р Банев, според която обвиняемият трябва да продължи да се лекува в домашни условия за период от 20 дни.  

Пред съдия Росица Савова, адв. Чалъмов настоя за определяне на най-леката мярка „подписка“.

Процесът срещу Илиев започна с голямо закъснение от около 40 минути, заради тежко ПТП на пътя Дупница – Кюстендил. „Моля да ме извините за закъснението, но пътя беше затворен и нямаше как да пристигна навреме“, бяха първите думи на Илиев в съдебна зала.

Малко след като бяха изслушани страните, обвиняемият се възползва от правото си да даде обяснение в съдебна зала. Той бе категоричен, че въпросният отпадък, който се намира в близост до фирмата му не е негова собственост. По повод на проблема пък до този момент той подавал множество сигнали до Общината, РИОСВ и всички отговорни институции.

„Ако преместя тази суровина, която не е отпадък ставам убиец, тъй при поставянето й на сметище тя отделя изключително вредни вещества при гниене. Човек ако вдиша от тези отрови може да загина само за 15 минути. Ако реша да я преработя, тъй като е изключително ценна като суровина, става крадец“, категоричен беше управителят на „Феникс - Дупница“ ООД, който също настоя да му бъде наложена подписка.

По отношение на пожара през м.г. , който възникна под моста на магистрала „Струма“, Илиев категорично заяви, че няма вина. Там хората си изхвърляли отпадъците, които в последствие подпалили нарочно.

„При мен работят 80 човека. Сега какво се случва. Запечатаха машините, работниците си стоят по домовете. Какво ще се случи с тях? Нямах вина и преди, нямам вина и сега“, категоричен беше Илиев.

В крайна сметка решението на КОС е окончателно и не подлежи на обжалване. Обвиняемият има 10-дневен срок, считано от днес, за да внесе наложената му парична гаранция.

Кольо Илиев е привлечен като обвиняем по досъдебно производство, за това че от неустановена дата до 05.02.2020 година, в землището на град Дупница е управлявал отпадъци от разнородни материали, с неустановен към момента вид и произход, не по установения ред и с това е създадена опасност за живота и здравето на другиго или са причинени немаловажни вреди на околната среда -  престъпление по чл. 353б, ал.1 от НК. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK