Малки и големи изработват цървули на музейна работилница в Кюстендил

Снимка: Личен архив

Десетки деца ще се включат в станалата традиционна музейна работилница към РИМ – Кюстендил. Този път малки и големи ще имат възможността да изработват цървули, като събитието ще се проведе от 15. до 17. ноември в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил.  

Темата на ноемврийската работилница на РИМ – Кюстендил е свързана с първата война, в която България е въвлечена след своето освобождение и която тя печели като самостоятелна нация. Това е Сръбско-българската от 1885 г., следваща акта на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Княз Александър Батенберг, който е наясно, че нарушава статуквото, отредено на България от Великите сили с подписването на Берлинския договор през юли 1878 г., насочва силите в защита на този акт на юг, към Османската империя, от която, като най-засегната страна, се очаква военна реакция.

Ето защо, именно на южната граница се съсредоточава голяма част от българската армия. Но военната реакция идва от запад – Кралство Сърбия напада Княжеството на 2. ноември 1885 г. Само няколко дни отнема на българските войници да изминат пеша разстоянието от южната до западната граница и да извършват геройски подвизи по бойните полета на около 30 километра от столицата, докъдето сръбската войска стига почти безпрепятствено за два дни.

Спомените на очевидци и участници в тези събития описват героизма на войниците, някои от които за две денонощия изминават 145 километра и не всички носят ботуши – вървят пеша с цървули, краката им са изранени, шинелите им изпокъсани.

В памет на тези героични събития, ноемврийската музейна работилница за деца се фокусира върху изработка на част от облеклото на обикновения човек, участвал в тях, обясняват експерти от музея в Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK