Гросмайстор Момчил Николов спечели Мемориал „Богомил Андонов” в Кюстендил

снимки: Дани Асенова, infomreja.bg

Гросмайстор Момчил Николов от разградския клуб „Абритус” спечели Първия Мемориал „Богомил Андонов”, който се проведе в събота в Кюстендил. Майсторската проява събра 64 състезатели от 25 клуба от страната, както и представители от Македония и Сърбия. Четирима гросмайстори и четири дами уважиха турнира. Организатори на блиц шахмата са Общината, клуб „Богомил Андонов” и Българската федерация по шахмат.

Над 7 часа участниците, които бяха на възраст между 7 и 80 години спореха за призовите места. Най-малкият бе Джонатан Грейн, а най-възрастният Георги Тихолов -двамата са представители на кюстендилския клуб. На 40 дъски бяха изиграни 288 партии, повечето доста интригуващи и оспорвани.

Турнира в читалище „Братство” откри кметът Петър Паунов. „Благодарен съм, че заедно с вас зачитаме традицията и отдаваме почит към Богомил Андонов, който остави изключителна, незабравима следа в шахмата, както в нашия град, така и в страната и в международните турнири, в които е участвал и е печелил”, заяви Петър Паунов и пожела високи успехи на всички участници.

Майсторът на спорта по шахмат Методи Стойнев благодари на кмета за това, че винаги е с открито лице към спортните събития. „С него се работи много лесно и организирането на спортни прояви в Кюстендил среща разбиране и подкрепа, вместо бюрократичните бариери, които понякога има на други места”, подчерта той.
Специален гост бе дъщерята на Богомил Андонов – Биляна, която развълнувана благодари за почитта към паметта на нейния баща.

„Времето, в което живеем, е трудно, но за мен е нещо изключително, че вие намерихте и време, и средства за организирането на този турнир на името на баща ми. Убедена съм, че където и да е, той в момента е много щастлив” сподели тя. Преди началото на партиите с минута мълчание бе почетена паметта на Богомил Андонов.

27-годишният победител Момчил Николов събра 7,5 точки, колкото и петричанинът Кирил Георгиев. Гросмайстор Георгиев, който се състезава за „Локомотив” /София/ по допълнителни показатели остана на второто място. На 3-то място се класира м.с.  Ивайло Енчев /23 г./ от „Абритус” /Разград/ с 6,5 точки. Тримата освен парични награди получиха медали, а победителят – шампионската купа.

Четвърти е фиде майсторът Георги Филев от ЦСКА, 5-ти е председателят на клуб „Богомил Андонов” м.с. Велислав Куков и състезател на „Марек- Юнион Ивкони” /Дупница/, 6-ти се класира гросмайстор Адриана Николова от „Локомотив 2000” /Пловдив/, като и тримата събраха по 6,5 точки. На 7-мо място остана м.с. Пламен Младенов от „Абритус”, 8-ми е м.с. Методи Стойнев от „Марек-Юнион Ивкони”, 9-ти - Нино Влашки от ССС /София/, а 10-ти е гросмайстор Владимир Георгиев, който представяше Скопие.

Организаторите раздадоха и няколко специални награди. За най-добре представила се жена бе определена 25-годишната м.с. Стефи Бедникова от клуб „Капабланка 97” /Дупница/. Димитър Карапчански от Сливен бе отличен за най-добър при мъже над 60 г., а Ради Данов от клуб „Юри Бендерев 1912” /Перник/ за най-добър до 16 години. Александър Георгиев от клуб „Богомил Андонов” получи награда за най-добре представил се при юноши и девойки до 12 г. Наградата за шахматист без ЕЛО взе Йордан Асенов от „Сливнишки герой” /Сливница/.

Община Кюстендил награди Светломир Стоянов от клуб „Богомил Андонов”. С медали се окичиха и шестимата млади играчи - Ради Данов, Цветелина Спасова, Александър Георгиев, Радослав Спасов, Джонатан и Мория Грийн, които впечатлиха с играта си на турнира. Дъщерята на Богомил Андонов – Биляна връчи купа на председателя на кюстендилския клуб Велислав Куков. Идеята е този турнир да стане традиционен, а участниците в първото му издание дадоха изключително висока оценка за организацията и ниво на състезатели. Шахматната проява съдийства спортният директор на клуб „Левски” - Митко Илиев.

 

КОМЕНТАРИ

star11:30 - 15.05.2012
Куков, е тоя с купата е играч! А не като тебе - продавач!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK