В Гоце Делчев помагат на деца с двигателни и говорни увреждания

Снимка: Infomreja.bg

В ЦСОП „Васил Левски“ въвеждат допълваща алтернатива за комуникация

Центърът за специална образователна подкрепа „Васил Левски“ в Гоце Делчев вече ще  помага и на деца, които имат увреждания както на двигателния, така и на говорния апарат. Днес и утре неговият екип ще се запознае с използването на помагащи технологии, основани на контрол с поглед. Обучението е ръководено от доц.  д-р Морис Гринберг и д-р Евгения Христова от фондация „АСИСТ Помагащи технологии“.

Хардуерът, разработен от шведска фирма, позволява чрез специален вид камери погледът да се проследява през цялото време. Така движенията на очите движат мишката по екрана, а задържането на погледа е все едно избиране с мишката. Постепенно потребителите ще се научат да насочват вниманието си, да се концентрират, за да могат след това и да общуват. По този начин дете или възрастен, който поради физически ограничения не може да работи с компютъра по обичаен начин, е в състояние да се възползва от възможностите му с поглед. 

Много от заниманията са разработени във формата на игри за деца. Те са добре планирани и стъпка по стъпка развиват умения за насочване и задържане на вниманието и за установяване на причинно-следствени връзки. Създадени са възможности за персонализиране - съобразяване с индивидуалните интереси на всяко дете.

Центърът в Гоце Делчев  е първият в областта и един от първите в страната, който въвежда  допълваща алтернатива за комуникация. През миналата година беше преминат първият етап – обучение и работа с деца чрез софтуерния продукт „Комуникатор 5“. С новото обучение възможностите за специализирана помощ, която Центърът ще оказва, се увеличават.

 
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK