Ердоган обяви победа на референдума

Източник: EPA/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган обяви победа на проведения днес в страната му рефрендум, предадоха световните информационни агенции. 

"Това е историческо решение. Това е най-важната реформа в нашата история. Турците показаха, че искат да защитят страната си, бъдещето си. След техния вот всички други спорове трябва да бъдат оставени настрани", заяви той.

Ердоган е благодарил на поддръжниците си, поздравил премиера Бинали Йълдъръм, лидерите на управляващата партия и други власти за резултата от допитването. 

На единството на нацията е посветил речта си пред съмишленици в Анкара премиерът Йълдъръм. Той е настоял, че турският народ е единен, без значение как са гласували хората. По думите му, няма губещ на референдума. 

Съобщава се за смесени реакции сред населението. Поддръжници на управляващите празнуват в Истанбул, но в същото време несъгласни с тях са организирали протести в редига големи градове. 

"Ататюрк почина преди 79 години, но Турция го погреба днес", пише потребител в "Туитър".

Според все още неокончателни резултати, при 99% преброени бюлетини, 51% на сто от турските избиратели са подкрепили измененията в Конституцията според Избирателната комисия. Съответно опцията "Не" са избрали около 48 на сто от избирателите, съобщават турски агенции.

Турците гласуваха за конституционните промени, които ще позволят разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Опозицията обяви, че ще поиска повторно преброяване на над 60% от подадените бюлетини. 

Изборният ден бе помрачен от смъртта на най-малко трима души пред секция в училище, както и от съобщения за допуснати нарушения. 

Резултатите от референдума показват и дълбокото разделение в турското общество. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Въведете име...13:59 - 17.04.2017
Молим те бате Бойко,направи и ти референдум за своя лична Република,о закони си нещата.Ти си нашият месия,питай Султана как стават тези неща,вие сте приятели.
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK