Грандиозна българо-италианска изложба откриха в Благоевград (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg Проф. д-р Антони Стоилов заедно с водещата Силвия Домозетска и критика Матеа Мичело

Грандиозна, емоционална, поглъщаща са прилагателните, с които може да се опише изложбата в Регионалния исторически музей – Благоевград.

Югозападният университет за пореден път се доказва чрез своите преподаватели и приятели като съорганизатор на събитието.

В разгара на летните дни всички посетители на музея могат да се насладят на картините, които представят италиански художници, а до края на тази седмица посещенията са безплатни, както допълни директорът Христина Цонева.

Талантите гостуват на Музея по покана на проф. д-р Здравка Лисийска, дългогодишен преподавател в ЮЗУ.

В деня на 180-годишнината от рождението на Левски, в 17.00 ч., множество хора се стекоха в музея. Залата в партера на РИМ се изпълни с любопитни погледи. А италианското настроение владееше атмосферата.

Известната водеща Силвия Домозетска показа страхотни умения по италиански и даде старт на изложбата. Тя обстойно обясни, че мероприятието е част от една българо-италианска дружба.

Всички художници се изправиха пред погледите на зрителите. Италианци, италианки и проф. Лисийска.

Алберто Барета, Иво Васало, Ивана Вио бяха част от незабравимия празник, който бе отразен и от италиански журналист – гост на събитието.

Професор Здравка Лисийска бе повече от щастлива, че след дълга кореспонденция по Фейсбук, е успяла да осъществи настоящата изложба, и нещо повече, да събере на едно място велики „автори“ на картини.

Водещата Домозетска наистина убедително и ясно представи стиловете изкуство и допълни едно много важно обстоятелство - че тези картини са на едни от най-известните художници в Италия. А самите творци не свалиха усмивките от лицата си.

Постоянно звучеше на италиански, че България и Италия са приятели, че българското вино и хора са прекрасни, че приятелството е невероятно.

„Експлозия“ предизвика Матеа Мичело. Тя е професор доктор историк на изкуството и критик. Повече от интелигентна, повече от чувствена, Мичело направи презентация на родния си език, в която „обходи“ из всички картини и стилове.

Матеа остана в съзнанието на присъстващите като пламенна жена. В представянето емоцията бликаше. Тя ръкомахаше, показваше, прегръщаше своята приятелка проф. Лисийска.

Сред гостите се отличиха заместник-ректорът на Югозападния университет – проф. д-р Антони Стоилов.

Тъй като Университетът е част от този проект, и то неизменна такава, професорът покани Мичело на среща в благоевградския ВУЗ.

Стоилов бе вдъхновен от искрената любов, която професионалистката проявява към изкуството.

А самите картини са фантастични. Всяка една, от всеки един художник, е съвършена сама по себе си.

Има абстракции и натуралистични творби. Голи жени, триизмерни сърца, скулптури, макети с букви.

Много от картините са портретни, с лица, изразяващи тъга, спокойствие, щастие, еротика.

Водеща бе и новината, че изложбата в Благоевград е отразена в италианските телевизии, сред които и в първенеца „Рай Уно“.

Гостите, сред които още и Емил Костадинов, писателят Златко Павлов, художниците Антон Гошев и Серафим Митев, имаха възможността да се нарадват и на прекрасния музикален фон, изпълняван от диригента на благоевградския биг бенд – Борис Янев.

И както се казва в една италианска поговорка: „Който познава себе си, познава целия свят“, а светът е изкуство!

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg Една по-различна триизмерна представа за жената
Снимка: Infomreja.bg Проф. д-р историк на изкуството и критик Матеа Мичело, директорът на РИМ-Благоевград, и проф. Лисийска
Снимка: Infomreja.bg Златко Павлов дава автограф
Снимка: Infomreja.bg Проф. д-р Здравка Лисийска изказва благодарности
Снимка: Infomreja.bg Триизмерно сърце
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg Част от "лицата на изложбата"
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg Водещата Силвия Домозетска
Снимка: Infomreja.bg Проф. Стоилов в разговор с Мичело
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg Презентация и емоция от италианската критичка

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK