Гражданското общество се обедини

снимка: БТА

Групите на гражданското общество, които със своите енергични действия доведоха до падането на правителството на Бойко Борисов, започнаха да се организират. Те формулираха своите искания и се разграничиха от опитите на бившите власти да ги разединят, вкарвайки в техните редици провокатори като Андрей Слабаков, предаде БГНЕС.

Днес в страната се състояха две различни мероприятия на протестиращите – едното е пресконференция в София, а другото - среща на представители на всички протестиращи в Сливен. Гражданите, участващи в тези две събития, заявиха, че по никакъв начин не се разграничават едни от други. На пресконференцията в столицата даже обявиха, че те са в постоянна връзка с хората от Сливен и се информират в каква посока вървят разговорите там.

Но автентичните протестиращи категорично се разграничиха от провокаторите. Става дума за Андрей Слабаков и една групичка граждани, се събраха днес в хотел "Континентал" и поискаха свикване на Велико Народно събрание. Вчера социалните мрежи буквално изригнаха с информации за подготвян опит от страна на ГЕРБ да подмени гражданския протест и справедливите искания на хилядите хора, които през последните две седмици заляха улиците на цялата страна, за да надигнат глас срещу лошото управление на Борисов, корупцията, бедността и високите сметки за ток. Ролята на "Троянски кон" беше отредена на актьора Андрей Слабаков.

"Така нареченото събрание на граждански сдружения, които се събраха в хотел "Континентал" искат да яхнат гражданската вълна. Нека да не си правят никакви илюзии, те не са били на нито един наш протест и нямат право да искат някакви неща на гърба на хората. Вълната ще помете и тях, ако продължат с обидите към хората на улицата", коментира Людмила Манова от Благоевград.

"Има определени атаки от ГЕРБ за разбиване на структури", оплака се Янаки Ганчев, председател на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги и един от най-активните участници в протестите на "Орлов мост".

Както активистите на пресконференцията в София, така и 100 представители от 25 града, които заседаваха в Сливен, са единни в своето искане за премахване на монополите, разсекретяването и анулирането на договорите с тях.

"На улицата ни изкара рекета на монополите с помощта и под покровителството на нашата държава, за съжаление. Продължаваме да стоим твърдо и категорично зад исканията, които представихме преди три седмици и както знаете миналата неделя излязоха над 100 хиляди човека от цяла България", заявиха в Сливен.

Дончо Дудев, един от лидерите на гражданските протести в София, изчете исканията на протестиращите: Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители, клиенти на ЕРП-тата, топлофикация и ВиК до установяване легитимността на сметките. Протестиращите настояват ЕРП-тата да преминат в ръцете на държавата и премахване на всички посредници, като НЕК поеме техните функции. Друго искане е разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар и разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и гражданите.

Протестиращите заявиха: Тъй като в момента България е в политическа криза се обръщаме към президента Росен Плевнелиев, който да застане до народа и да направи така, че да се случат исканията на протестиращите. "Ние с терористи не преговаряме, ние внасяме тези искания и в неделя ще му ги дадем лично", обърна се Дудев, визирайки "сегашната политическа клика". Те призоваха президентът Плевнелиев да излезе утре сред тях, ако не го направи техните искания ще бъдат внесени в президентството.

Сходни бяха и исканията в София, където поискаха от парламента или президента да наложи мораториум върху декемврийските и следващите сметки за ток, Народното събрание да обяви за невалидни с нарочен акт сметките на физическите и юридическите лица за електроенергия, както и разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателна отговорност на управлявалите го до този момент.

Гражданите настояват да се осигури 50% гражданска квота в ДКЕВР и във всички останали държавни контролни регулаторни и лицензионни органи, с право на блокираща квота, да се премахване на ДДС върху електроенергията, да се направи пълно разследване на дейността по време на последния Министерски съвет от 2009 и досега за сключените приватизационни сделки, концесии, облигационни заеми, усвояване на еврофондовете и заменки, както и на предишните правителства.

Световни медии, като Франс прес, също съобщиха за инициативите на гражданските активисти в София и Сливен. Агенцията отбелязва, че групите на гражданското общество, които доведоха до мобилизация на населението и оставка на правителството на Бойко Борисов, се събраха, за да се организират и да формулират исканията си.

Очаква се протестиращите, които днес се срещнаха в София утре да се обединят с тези, които разговаряха в Сливен. В националния протест, който ще се проведе тази неделя ще има два лъча, единият ще тръгне от "Орлов мост", а другият - от сградата на икономическото министерство. Хората от двата лъча се очаква да се обединят пред сградата на Народното събрание. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK