Граждански организации от Кюстендил участваха в дебата по проектозакона за личната помощ при националния омбудсман

Снимки: Виолета Атанасова

По  настояване на майки на деца с увреждания  и с тяхно участие националният омбудсман Мая Манолова изготви със своя екип проектозакон за личната помощ, който  е качен на сайта на институцията и бе  предоставен на вниманието на всички народни представители. 

Проектът стана и предмет на дискусия,  за участие в която бяха поканени представители на съответните институции – парламента, министерствата, свързани по един или друг начин с проблема,  на неправителствени организации,  родители, хора с увреждания, журналисти. Дискусията се проведе  в сградата на институцията Национален омбудсман и бе отворена за всички желаещи да  представят своите  позиции.  М. Манолова представи персонално всички, отзовали се на поканата й за обсъждане на проектозакона за личната помощ, и отбеляза  като крещящо отсъствието на официалните институции.

До момента по изготвения от моя екип с активното участие на представители на граждански сдружения и на майки на деца с увреждания проектозакон за личната помощ чуваме  предимно лични нападки и крясъци и почти никакви конкретни възражения или предложения,  коментира тя. Възлагаме големи очаквания  от  тази дискусия, защото  имаме обща отправна точка – да се обединим около очевидно необходимите промени за личната помощ на хората с увреждания,  защото  в момента тя не се предоставя и не функционира по справедлив и ползотворен начин,  споделиха мнозинството от участниците в инициативата.

Ние предлагаме не повече пари, а промени в политиката  в интерес на хорага с увреждажия, подчерта  националният омбудсман. Трябва да се сложи вече край на формалното отчитане на дейност уж в интерес на хората с увреждания, да се прекрати практиката на привидностите, които представят бодряшки картината на грижата за хората с увреждания, която всъщност е потискаща заради огромната пропаст между цифрите, отчетите и реалностите, заявиха хпредставители на различни граждански организации.

Престъпление е да се създава зависимост на хората с увреждания – независимо дали те живеят в семейна среда или в институции, от чиновници, от хора на заплата, които не отчитат, че пред тях има живи човешки същества, чиито права са специално формулирани  от Конвенцията за правата на хората с увреждания и би трябвало да са гарантирани от нея, ако тя се прилага цивилизовано и е подкрепена с политиката на държавата, подчертаха те.

 Според майките на децата с увреждания, които бяха облекли за дискусията черни тениски с надпис „Системата ни убива!”, е належащо създаването на нова агенция, която по принципно нов начин да разработи пълен регистър на лицата с увреждания и техните конкретни потребности въз основа на ясно разписани от специалисти критерии, за да може помощите и  социалните услуги да бъдат предоставяни не „на калпак”, а съобразно индивидуалните потребности на всяко лице.

Според тях, съществуващата в момента Агенция за хора с увреждания   до голяма степен работи формално, без да е създала ефективни механизми за разпределяне на предоставяния от държавата ресурс и без да има идеи за перспективни социални  политики. От своя страна Мая Манолова изрази становище, че създаването на нова агенция  би отнело много време и би се създала опасност тя също да затъне в бюрокрация и да реализира дейността си до голяма степен формално и  неефективно.

Очевидна е нуждата от законови промени, които да стъпят на реалистична и здрава основа, за да може да има конкретен смисъл от тях, коментираха от институцията на омбудсмана. И е абсолютно некоректно да се настройват едни  общности срещу други и да се плашат, че с нашия проектозакон ще се отнемат средства от едни  хора с увреждания, за да се дадат на други, както и че промените биха стрували непосилно голям финансов ресурс на държавата, подчерта М. Манолова.

В дискусията, организирана от националния омбудсман  по поректозакона за личната помощ , взеха участие и представители на кюстендилските неправителствени организации сдружение „Женско дружество Майчина любов” и фондация „Модус Вивенди ВГ”. В петък в 12.00 часа проектозаконът, коригиран и допълнен съобразно направените по време на дискусията  предложения и становища, ще бъде внесен в Народното събрание. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK