Иво Христов с въпроси към ЕК за качеството на въздуха в България

Иво Христов, снимка: МЕР

Евродепутатът попита Комисията какви стъпки ще предприеме относно замърсяването на въздуха в България

Кога и какви стъпки ще предприеме Европейската комисия във връзка с качеството на въздуха в България? В случай на системно неспазване на изискванията на Директива 2008/50/ЕО относно качеството на атмосферния въздух, ще бъде ли България обект на финансова санкция и ако да, как ще бъде определена тя? Какво смята Комисията относно практиката да се внасят отпадъчни суровини от една държава членка в друга и има ли ЕК система за контрол и мониторинг на този процес? 

Тези въпроси отправи към Европейската комисия Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. 

Българският евродепутат припомня, че в доклада за България относно Прегледа на изпълнението на политиките за околната среда 2019 на Европейската агенция за околната среда се посочва, че страната ни не е предприела никакви структурни мерки за справяне със замърсяването на въздуха и за хармонизиране на целите за качество на въздуха със специфични ключови секторни политики. 

"В началото на декември 2019 г. бяха отчетени рекордно високи показатели на замърсители на въздуха в град София, като на 11 декември бяха отразени рекордни нива в световен мащаб. Анализи и разследвания от последните няколко седмици показват увеличаване на вноса на отпадъчни суровини от друга държава членка в България, които след това биват изгаряни в енергийни централи в страната", се посочва още във входирания от Иво Христов въпрос към Европейската комисия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK