Граждани в Хасково спряха данъците, изграждат си частна канализация

Снимка: news.bg

Огромна част от територията на град Хасково няма канализация. Проблемът датира години назад, но решение не е намерено и до днес.
Нито един състав на местната власт не се е наел да реши проблема, защото инвестицията била твърде голяма, съобщи bTV.

Жителите на квартал „Хисаря“ се оплакват и от друго – освен канализация, там нямало и питейна вода, а до скоро и ток. Хората били принудени на носят от 2 км питейна вода до къщите си.

За това гражданите решили просто да спрат да плащат данъци и сами да предприемат действия за осигуряването на по-добра инфраструктура около домовете им.

„Нямам вода, нямам канализация, токът съм го прекарал на частни начала преди години… За дупките думи нямам, лятно време – прах, зимно време – кал.“ По този начин гражданин на квартала оприличава ситуацията там. Според други местни жители подобен проблем имало и във всички вилни зони на Хасково, което по площ е над половината от града. В тези квартали хората ударно и законно издигали нови къщи, които остават без канализация и дори нямат адрес.

Според ръководителя на дирекция „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции“ в община Хасково инж. Драгомир Колев в квартал „Хисяра“ има само малки, тесни улички, които не отговарят на улица по смисъла на закона. „За да бъде изградена канализацията, трябва в цяла ивица да бъде приложена уличната регулация. От там идва проблемът“, обясни той.

По този повод от кметството в Хасково обещаха до края на 2018 година поне 2 улици (от общо 100) да получат мечтаната канализация, след което да бъдат асфалтирани. Става въпрос за улиците „Пещера“ и „Белоградчик“. По думите на Колев дори направата на тези две улици ще бъде голямо постижение. И той обаче не се ангажира със срокове, което притеснява хората.

Липсата на срокове и действия обаче ражда в гражданите идеята в квартала да бъде изградена частна канализация със средствата на живущите в района.
Според Колев обаче техническата инфраструктура е задължение на общината и трябва да стане с общински пари и по законов ред. Той призова хората да има още малко търпение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK