Днес Гоце Делчев празнува освобождението си

Снимки: Община Гоце Делчев

Днес отбелязваме 106-ата годишнина от Освобождението на Неврокоп, днес Гоце Делчев. През 1912 г., по време на Балканската война, тогавашният град Неврокоп е освободен от османско робство и негов първи кмет става поетът - революционер Пейо Яворов.

Община Гоце Делчев отбелязва годишнината с едноседмична програма, която започна на 12 октомври, но днес е кулминацията на честванията.

Официалната програма днес започва в 15.00 часа с откриване на паметник по повод 85-ата годишнина от създаването на Военно поделение в гарнизон Неврокоп /Гоце Делчев/. Откриването ще се състои в района на бившата казарма.

Честването ще продължи в 16.45 часа с полагане на венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, паметната морена на Пейо Яворов на ул. "Търговска" и паметника на Христо Ботев.

В 17.30 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”.

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 18.00 часа. Веднага след това ще започне празничното шествие от площад „Гоце Делчев” до площад "Македония", което ще бъде под съпровода на Представителния Гвардейски духов оркестър.

В 18.30 часа на площад "Македония", жителите и гостите на град Гоце Делчев ще могат да наблюдават уникалния спектакъл на националната гвардейска част, наречен "Искри". Веднага след това, отново на площад "Македония", ще започне тържествена заря-проверка, посветена на 106-та годишнина от Освобождението на града, в която ще участва началника на отбраната на Република България генерал Андрей Боцев.

По повод празника на град Гоце Делчев е получен поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев. В него се казва:

"За мен е чест да Ви приветствам по случай 106 години от Освобождението на Неврокопския край.

Днес е ден, в който трябва да си припомним имената на славните герои, дали живота си за свободата на Отечеството. Да се поклоним пред саможертвата и родолюбието на онези, намерили последен покой по българските земи.

Нека опазим духа и святото им дело за поколенията непокътнати. Да съхраним героичното минало на нашия народ и да бъдем достойни синове на майка България.

Поздравявам жителите и гостите на общината, които днес ще сведат глава в знак на признателност пред подвига на предците, оставили незабравими следи в историята на родния Ви край. Честит празник!"

Получени са също поздравителни адреси от евродепутатите Асим Адемов и Андрей Новаков, от Националното сдружение на общините в Република България, Сдружение на югозападните общини, от председателя на Комисията за финансов надзор, от кметовете на общините Троян, Велико Търново, Разлог, Сатовча, Банско, Синдиката на българските учители, директора на ОД на МВР-Благоевград и други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK