Градусите пълзят нагоре: Последните 5 години – най-горещите в историята

Снимка: Infomreja.bg

Настоящата 2019 година е на път да стане една от най-топлите в историята, което би превърнало периода от 2015 до 2019 г. в най-горещите пет години за човечеството, съобщи Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от Ройтерс.

Прекалено рано е да се каже дали горещата вълна в Европа наистина се дължи на климатичните промени, но тенденцията отговаря на очакванията за екстремални температури, свързани с климатичните промени, подчертава агенцията на ООН.

"Горещите вълни ще станат по-тежки, по-продължителни и по-екстремни, ще започват по-рано и ще приключват по-късно", обясни говорителка на СМО на пресконференция в Женева. "Все още сме в края на юни, но изглежда, че през 2015-2019 г. Земята е на път да отбележи най-горещите пет години.", добави тя.

На срещата на Г-20 в Осака се обсъждат формулировките в заключителното комюнике за борба с климатичните промени. САЩ се стремят да бъдат използвани не толкова категорични изрази, а европейските държави се противопоставят на това, съобщават източници на Ройтерс.

В петък във Франция бяха отчетени рекордните 45,1 градуса. Никога досега температурата в страната не беше скачала над 45 градуса.

Идващият от Сахара горещ въздух може да доведе до повишаване на температурите над 45 градуса, предупреждава метеорологичната служба. /Dnes.bg/


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK