Градушка унищожи тютюна на Видовден в Сатовчанско, порой заля и Гоце Делчев

Улиците в Сатовча се превърнаха в реки, снимки: infomreja.bg

Нови поражения нанесоха поройните дъждове и градушки в община Сатовча, където само преди два дни - в петък 13-и, местните жители преживяха невиждан досега воден ад.

Днес отново над Сатовча и съседните села, както и в целия Гоцеделчевски регион се изляха обилни дъждове, придружени със силен вятър и страховити гръмотевици.

В сатовчанските села Фъргово и Вълкосел градушка унищожи на 70% от тютюна и зеленчуците. Полската част, улици и пътища бяха буквално залети с вода.

"Такъв ден не помним да е имало някога, все едно сме в тропическите страни. На няколко пъти както си грее слънцето, небето сякаш се разцепи от светкавици, гърмежи, силен вятър и много дъжд и направо ни отнесе", коментираха по-възрастните хора от региона, които припомнят, че днес е Видовден и на този ден Бог се разплаща с грешниците и длъжниците си.

Според народното поверие празникът Видовден е в чест на Вида - сестра на двамата светци Вартоломей и Елисей, наричани още „градушкари”. Смята се, че Вида наказва своите братя за сторените от тях пакости. Така градушката и други природни бедствия идват като наказание за извършен грях. От там идва и изразът: "Ще дойде Видовден", т.е. ще има възмездие за провинилите се.

След петъчния потоп кметът на общината Арбен Мименов заяви, че по предварителни разчети щетите са за близо 500 000 лева. С днешния порой извънредното положение в Сатовча продължава.

Вчера общинска комисия е обиколила засегнатите улици, наводнените къщи и мазета, пътищата с отнесена асфалтова настилка и блокираните колектори и участъци от ВиК мрежата.

"Четири са семействата от Сатовча, които са пострадали най-много от наводненията. В селото има и изгорели от гръмотевиците телевизори, компютри и домакинска техника", каза пред ИНФОМРЕЖА общинският управник.

Утре в Сатовча пристигат експерти от Областната администрация в Благоевград за съставяне на протокол, който ще бъде представен в Министерски съвет за отпускане на средства за възстановяване на щетите.

 

Улиците в Сатовча заприличаха на реки
Улиците в Сатовча се превърнаха в реки, снимки: infomreja.bg
И в Гоце Делчев поройният дъжд заля улиците
Улица "Потока" в Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

до горните тъпаци19:35 - 20.06.2014
АБЕ БОЛНИ МОЗЪЦИ СТЕ НАИСТИНА. ЯВНО НЕ ЗНАЕТЕ ЧЕ ВИДОВДЕН Е НА 28 ЮНИ А НЕ НА 13 ЮТИ ТЪПИ КОПЕЛЕТА
до кочан22:44 - 19.06.2014
тука аллах не вирее .тука е българия и българия е христианска държава.така че тука наи главен е Бог и ще се молите на Господ .
кочан10:36 - 17.06.2014
Това е от АЛАХ-да,това е завист-да,те ви се серат на главите ,подиграват ви се ,мазнят ви се на избори но след това за далаверите сте изолирани,за тютюна прецакани но забравяте бързо ,защото сте овце,който не мислят,когато трябва.Вече ще постройм къща на вашия кмет и е време друг да заеме неговото място,защото ни омръзнаха да гледаме и него и тези около него.
drdr01:18 - 17.06.2014
kolko zavist ima v horata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

FACEBOOK