Ученичка на художника Иван Пенев с първа самостоятелна изложба

Снимки: личен архив

 Неудържима игра с пространството, цветовете и формите –  това  искри от пъстрите рисунки на 9-годишната Даниела Русева, ученичка на художника Иван  Пенев, която около година се е подготвяла за  първата си самостоятелна изложба.

Подкрепяме  новите кюстендилски дарования, за да им дадем кураж, сили и увереност, че чрез изкуството могат да изявят най-доброто от себе си, да станат пълноценни хора  и да прославят Кюстендилската художествена  школа – това каза при откриването на изложбата в читалище „Братство“ неговият  председател Иван Андонов.  Иван Пенев, в чийто клас  по изобразително изкуство рисува  детето,  предпочете да остане „зад кадър“ и  да остави рисунките да говорят на зрителите за своята малка авторка. 

Той е дал свобода на своята  ученичка преди всичко да си бъде дете и да пресъздава светът около себе си такъв, какъвто го усеща детското й сърчице.  А това, с което я е напътствал  дискретно , се долавя  в смелите композиции и колорит на рисунките.

Честно казано, отдавна не съм виждала такава лекота в изпълнението на  творби – това ме порази изключително много,  може би защото обременеността  да виждаме професионални  творби в галерията малко ни натежава. Даниела е виртуоз в работата с флумастер, което е  една много трудна техника. Освен това, при нея различните терени са толкова добре  направени, че по отношение на композицията  тя няма какво да учи, то е заложено в нея.

Така художничката Светла Александрова – главен уредник в художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“, коментира изложбата, която бе поканена да открие. 

Даниела пък сподели, че сюжетите за пъстрите  рисунки й идват  от приказките, от празниците, от това, което е около  нея във всекидневието. За откриването на изложбата беше дошъл целият й клас от ОУ „Проф. Марин Дринов“, както и малки кюстендилски художници  от други училища. Специален поздрав към художничката и нейните гости   поднесе с родопска песен Сияна Крумова от класа по народно пеене на А. Харалампиева.

Тези рисунки са израз на чистата детска радост от съприкосновението със света,  който може да бъде виждан, откриван  и пресътворяван по толкова различни начини.

В  тях има топлота, любов, честност, порив за творчество  и затова носят  радост за сетивата.  Даниела не е пригаждала рисунките си към нечии очаквания, не е наподобявала някого и нещо,  в тях тя  е такава, каквато е -  едно  чувствително  дете, в чието сърчице покълва усещането, че това наоколо е безкрайно разнообразно и талантът е да откриваш начините да го пресътворяваш така, както единствено ти би могъл.

 

  

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK