България с достъп до финансов ресурс по нова европейска програма

Снимка: МРРБ

Ще изпълняваме общи проекти със страните от Средиземноморието

България ще бъде включена в нова програма за транснационално сътрудничество през следващия програмен период  2021 – 2027 г.

Тя носи името  ИНТЕРРЕГ Евро-Средиземноморска зона и ще финансира проекти за съвместно решаване на предизвикателствата с цел осигуряване на географската и геополитическата свързаност на басейните на Черно море и Средиземно море.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която води преговорите с Европейската комисия от българска стана.

„Главна дирекция „Регионална и селищна политика“ в Европейската комисия потвърди официално, че страната ни е включена с цялата си територия в програмата, което дава допълнителна възможност за постигане на целите на регионалната политика на България“, коментира зам.-министър Николова.

Участието в бъдещата програма ЕВРО МЕД ще предостави допълнителни възможности за установяване на нови международни партньорства с държави като Гърция, Кипър, Италия, Малта, Словения, Хърватска, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и с южните райони на Франция, Испания и Португалия.

До момента транснационални партньорства бяха финансирани основно в района на Югоизточна Европа.

Конкретните приоритети и специфичните цели на програмата ще бъдат предмет на обсъждане и ще бъдат избрани от съвместна работна група за програмиране с участието на всички държави от региона.

„Визията на Европейската комисия за Евро-Средиземноморската зона е към сътрудничество за по-интелигентна, по-зелена, нисковъглеродна Европа, Европа по-близо до гражданите и по-добро управление на сътрудничеството“, каза още заместник-регионалният министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK