Готвели Първанов отново да застане начело на БСП

Георги Първанов, снимка: Булфото

Станишев трябва моментално да се оттегли от поста си", заявил кметът на Благоевград Костадин Паскалев, твърди “168 часа”, позовавайки се на вътрешнопартийни източници. Паскалев квалифицирал партийния си шеф като виновник за превръщането на БСП в мързелива формация.

"Аз съм един селски кмет, който се интересува от проекти, знам само как те се правят и как се печелят средства от евро-фондове. За голямата политика не ме питайте", коментира Паскалев.

Той отдавна е харесван от определени среди за лидер на столетницата и би могъл да бъде кандидат, подкрепян от Георги Първанов. Според други социалисти в БСП се подготвяла почвата за връщането директно на президента като председател на партията, но след края на неговия мандат. Това ще съвпадне с редовния конгрес на столетницата.

"Кой докара партията до успех? Георги Първанов. Защо да не се върне, какъв е проблемът? Всички областни председатели са същите от негово време. Станишев не успя да смени никого", коментират привърженици на Първанов. Според тях президентът е наложил по-образовани и по-подготвени хора - като например Ивайло Калфин или Меглена Плугчиева. Докато Станишев залагал на хора като Азер Меликов.

Другото крило, което се е подготвило да иска оставката на Станишев, е лявото. Там са недоволни, че техният човек - Янаки Стоилов, не можа да се пребори с Ивайло Калфин и да стане кандидат за президент. Тяхната идея била да се изчакат изборите и тогава да се атакува Сергей Станишев.

Хората от лявото крило се надявали да обиколят страната и да се срещнат със структурите, за да могат да разчитат на гласове на конгреса. По принцип трябва да има редовен 48-и висш форум през идната пролет. Хората около Янаки Стоилов се опитват сега да го наложат за вицепрезидент.

Янаки Стоилов намекнал пред Националния съвет на БСП, че след изборите ще иска оставки. "Сега такъв въпрос не стои на дневен ред. Имаме да работим за изборите", коментира той пред "168 часа". /novini.bg/

 

КОМЕНТАРИ

левите11:57 - 06.08.2011
С цялото ми уважение към Първанов и Паскалев,но и двамата не са за лидери на БСП! Нужен ни е боец с автентично лява ореантация,независим от червените БАРОНИ,ОЛИГАРСИ! Това е Янаки,Близнашки,бойци като Корнелия,Кутев и пр. Сергей е прекрасен политик,но затъна в "блатото" и няма визия за ПОБЕДА!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK