В кабинета на кмета Бръчков директорите на два национални музея се споразумяха

Снимки: Община Петрич

Споразумение за съвместна работа подписаха директорите на два национални музея.

Подписите под споразумението, в кабинета на кмета Димитър Бръчков, сложиха директорът на Националния археологически институт с музей към БАН доц. д-р Людмил Вагалински и директорът на Националния археологически музей на Македония Горан Санев.

Съгласно споразумението за първи път ще бъдат представени в изложба, експонатите от богатия некропол край село Требенище, Охрид, които се съхраняват в три държави – България, Македония и Сърбия.

Инициативата за подписването на споразумението идва от македонска страна, заради това първо в Скопие ще бъде представена съвместната изложба през октомври.

Експозицията ще се придружава от богато илюстриран каталог на английски език с текстове на учени от трите балкански страни - България, Македония и Сърбия.

След Скопие, изложбата ще гостува в София, а после и в други балкански и европейски столици. Подписаният документ беше определен като важна стъпка за работата между два национални музея на съседни приятелски държави.

„Навършването на 100 години от края на Първата световна война, когато е открит Некрополът край с. Требенище, е символичен момент за организиране на съвместна изложба, която ще бъде израз на единението, а не разединението. Това е рамково споразумение, което отваря път и за следващи общи проекти. Ще работим системно, за да създаден една стабилна платформа”, каза доц. д-р Людмил Вагалински.

„Отдавна наши колеги искаха да се види съхраняваното в България от некропола, но вероятно, точно сега е назрял моментът, имайки предвид и подписания договор между България и Македония”, коментира директорът на Националния археологочески музей на Македония Горан Санев.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков смята, че подписването на споразумението за съвместна дейност, ще бъде и възможност за популяризиране на културно-историческите обекти,които се намират и на територията на община Петрич.

„Имам уверението също, че част от съвместните изложби, ще бъдат представени и в Петрич”, допълни градоначалникът.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK