Продължават съвместните проверки на ЮЗДП и WWF – България

Снимка: Infomreja.bg

Нова проверка по стопанисване, опазване и извеждане на сечи в насаждения, попадащи в европейската екологична мрежа Натура 2000, извършиха експерти на Югозападното държавно предприятие и природозащитната организация WWF.

В горски територии в района на „ДГС Сандански”, в землището на с. Плоски, са проверени 4 обекта, в които се извършва редовна дърводобивна дейност. Инспектирани са и две насаждения, определени като гори във фаза на старост, в които е забранена всякаква човешка намеса.

Не са констатирани нарушения на Закона за горите в посетените обекти, е заключението на експертите. Установени са пропуски в широколистно буково насаждение, където не са отбелязани задължителните стари хралупести и изсъхнали дървета, които са дом за някои горски обитатели и трябва да бъдат запазени като част от биологичното разнообразие.

Инспекциите на ЮЗДП и WWF – България продължават, като част от общите усилия за устойчиво управление и опазване на горите. Основни акценти са спазването на забраната за сечи в старите гори, ограничаване на незаконните дейности и подготовката на териториалните поделения на ЮЗДП за горска сертификация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK