Стогодишният покрив на църквата в Якоруда се нуждае от спешен ремонт!

Снимка: Infomreja.bg

Стартира дарителска кампания, отец Данаил: Покривът няма да издържи още една зима

Якорудчани събират средства за спешен ремонт на църквата „Свети свети Кирил и Методий“ в града.

Храмът се нуждае от незабавна реконструкция на покрива. Организирана е дарителска кампания, а в църквата ще бъде поставена кутия за събиране на средства.

Трикорабната базилика е построена в годината на освобождението на Пиринска Македония от османско иго – 1912 г. От тогава не е правен ремонт на покрива!

Досега всеки обещавал, че ще бъдат взети мерки, но обещаното не е като даденото… и така над век.

Миналата година на 3-и юли гръм е паднал върху църквата и това довело до пожар в покривната конструкция и унищожена ел. инсталация. Средното кубе било подпалено, но сякаш Господ спасил дома си от по-голяма беда и проливният дъжд сам изгасил пожара. Няма засегнати по чудо иконописи и икони. Щети от протичане има в страничните стени на храма.

Подменена е ламарина и греди на опожареното място, но останалата част от покрива е в трагично състояние.

Ел. инсталацията също е сменена от бореца да бъде храмът жив – отец Данаил, който е местен жител. Той прави всичко сам, сякаш изгубил надеждата си в помощта от хората. Не разчита на майстори, нито на дарители, както и на държавата. Търсил е помощ от Дирекция „Вероизповедания“ към МС, но получил отговор, че всички средства се насочват към митрополиите, откъдето се преразпределят. До Якоруда стигнали само обещания.

„Покривът няма да издържи още една зима“, категорично заявява отец Данаил пред ИНФОМРЕЖА. Той е разговарял с техници за това какъв е методът за ремонт и какви средства ще „погълне“. Всичко е описано в тетрадка, но парите липсват.

Тази година са отпуснати около 2000 лв. от Община Якоруда, които обаче не стигат за 800 кв. м стогодишен покрив.

Отец Данаил правил опити и за кандидатстване по европрограма за средства за ремонта, но липса на актуален нотариален акт на храма стопирал нещата.

Църквата е с размери 20х25х12 метра, а камбанарията е висока 32 метра с отлети в Якоруда две камбани от братя Велеганови, същите, които дали „звука на вярата“ и в банската камбанария.

Вярата в храма в Якоруда, че ще се сбъдне събирането на средства за ремонт, не е изчезнала, а добри хора вече даряват.

Но идва зимата… и тъй както празнувахме 108 години свобода на Югозапада, така трябва да дойдат и топли дни под стабилен покрив над храма в Якоруда.

АПЕЛ КЪМ ГРАЖДАНИТЕ и ВСИЧКИ МИРЯНИ:

Скъпи съграждани, църквата “Свети свети Кирил и Методий “ в Якоруда се нуждае от спешен ремонт на покрива. Организира се дарителска кампания. Ще бъде поставена кутия в църквата с надпис “дарение за покрива”. Който няма възможност да дойде в църквата, да се свърже с Николай Палов на телефон 0888080479. Нека всички откликнем на тази молба, та дори и да дарим само стотинки! Нека да запазим и съхраним това, което сме наследили от дедите си!

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK