Животновъди от Дупница поискаха регистрация на всички коне в общината

Снимки: Община Дупница

Спешна среща със собствениците на коне в Дупница бе организирана тази сутрин в Община Дупница. На срещата организирана от инж. Методи Чимев, присъстваха 7 от притежаващите най-много коне животновъди, представители на ОДБХ в лицето на д-р Първан Дангов и д-р Тимчев, шефът на РУП-Дупница Борислав Динев, зам.кметът Крум Милев и служители от администрацията.

Причината за срещата бяха зачестилите пускания на свободно движещи се коне, както в частните имоти, така и в самия град. "Само за последните 3 дни имаме получени над 15 сигнала на дежурния телефон на Общината, отделно предполагам от тези на 112.

Очевидно трябва крути мерки, каквито ще предприемем, за да се спре това. Движещи свободни коне, особено в отсечката от Дупница до село Бистрица са много, което създава сериозни предпоставки за ПТП-та. Това, което ще бъде направено от нас като страна по случая е да изградим временен животновъден обект, съгласно изискванията на ОДБХ, в който ще бъдат прибирани всички безстопанствени животни.

До 10-ина дни ще преценим кое ще бъде мястото, за да бъде съгласно изискванията. Ще бъде назначен човек, който след като изкара курса за хуманно отношение към животните ще се занимава със залавянето на безстопанствени едри и дребни преживни животни.

Всяко конфискувано животно, собственикът впоследствие ще си го получи срещу съответната санкция предвидена в Наредбата от 400 лева и разходите направени за престоя на животното. Повторно нарушение е с двоен размер на санкцията", обясни Милев. 

Присъстващите животновъди се съгласиха, че са наложителни такива мерки и поискаха да бъде направена регистрация на всички коне в общината. Не е тайна, че почти всички свободно пускани коне са собственост на хора от ромски произход основно от "Гиздова махала" и "Каваклия".

"Ще бъде направена съвместна акция от Община, Полиция и ОДБХ за регистрация на всички коне с поставяне на чип, за да се знае абсолютно всяко животно на кой е собственост и впоследствие да му се търси отговорност. От полицията в лицето на г-н Динев получихме пълна подкрепа за съдействие по решаване на проблема. Нещо повече.

Полицаите ще бъдат тези, които ще издирят и връчват актовете на собственици на такива коне, които са глобени. Разпратени са вече предупредителни писма от Община Дупница до всички собственици на животни за спазване условията за отглеждането им", заключи Милев.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK