Борисов: Показахме, че в условията на пандемия не сме готови

Снимки: МС

Борисов се срещна със заместник помощник държавния секретар на САЩ

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Фестивалната зала в гр. Блед, където започва откриването на ежегодния Стратегически форум.

Премиерът Борисов беше посрещнат от министъра на външните работи на Словения Анже Логар.

За събитието в словенския град пристигнаха и премиерът на Словения Янез Янша, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, премиерът на Чехия Андрей Бабиш, премиерът на Унгария Виктор Орбан, премиерът на Полша Матеуш Моравецки, президентът на Сърбия Александър Вучич и президентът на Словения Борут Пахор.

В рамките на 15-ия Стратегически форум в Блед българският министър-председател Борисов ще вземе участие в дискусиите за бъдещото на Европа след Брекзит и за възможностите за справянето на последиците от кризата, предизвикана от COVID-19.

Предстоят и двустранни разговори на премиера Бойко Борисов с негови европейски колеги по актуални европейски и регионални теми.    

„Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите. България беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Стратегическия форум.

Министър-председателят Борисов изрази притеснения, че и към този момент държавите членки не разполагат с единен медицински протокол за действия при COVID-19 в контекста на очакваната втора вълна. „Още нямаме ваксина“, добави българският премиер.

Според министър-председателя Борисов предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени от всякога. Бойко Борисов припомни пред лидерите, че пандемията постави на изпитание здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за нестабилност и несигурност. „Всички искаме да бъдем по-добре подготвени и да реагираме по-ефективно на кризите. В рамките на ЕС е необходима солидарност и единомислие между държавите членки, за да бъдем силни в справянето с кризата“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Премиерът приветства и подкрепя инициативата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за глобален отговор на пандемията, която от първата кампания за събиране на средства през май 2020 г до началото на август е събрала близо 16 милиарда евро. „Това е силен и ясен сигнал за глобална солидарност“, изтъкна българският министър-председател. Борисов даде и положителна оценка на адаптирането на триото, председателстващо Съвета на ЕС – Германия, Португалия и Словения, към предизвикателствата на пандемията и насочването на усилията за осигуряване на бързо икономическо и социално възстановяване, което да доведе до засилване устойчивостта на Европа.

В изказването си премиерът Борисов фокусира вниманието на лидерите и върху значимостта от бъдещото развитие на държавите от Западните Балкани и счита, че Европа трябва да остане последователна в изпълнението на ангажиментите си към приобщаването им. „Следва да продължим да подкрепяме процеса на реформи в тези държави. За нас е важно поддържането на добросъседските отношения и изграждането на общи регионални проекти, които ще допринесат за социалното и икономическо развитие“, подчерта министър-председателят. Борисов припомни, че съвместното председателство на Берлинския процес с Република Северна Македония през 2020 г цели подобряване свързаността и интеграционния процес в региона с цел постигане на стабилност, мир и просперитет.

В речта си премиерът Борисов акцентира и върху другото предизвикателство пред Европа – Брекзит, като подчерта, че основен приоритет е постигането на възможно най-близко сътрудничество с Обединеното кралство, което да гарантира максимална приемственост. „Какъвто и да е резултатът от преговорите, ЕС и държавите членки трябва да бъдат подготвени. От особена важност за България е гарантиране на правата на гражданите след Брекзит, заедно със сътрудничеството в редица области“, категоричен беше българският премиер.

Пред лидерите от Югоизточна Европа министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че в този изключително важен момент от развитието на Европа е нужно държавите да останат обединени и да покажат, че могат да се справят ефективно с настоящите предизвикателства. „Трябва да адаптираме политиките си и да продължим работата си по всички приоритети“, допълни българският премиер Борисов. 

Премиерът Бойко Борисов се срещна със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс. Двамата разговаряха в Блед преди началото на стратегическия форум. Борисов и Бойс обсъдиха инициативата „Три морета“, в която участва България заедно с още 11 европейски държави. Премиерът Бойко Борисов отбеляза значението на инициативата като прагматична платформа за сътрудничество в търговско-икономическата област. Българският министър-председател посочи ползите в рамките на инициативата от задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

„Още по-силното задълбочаване на българо-американските търговско-икономически отношения ще има важно значение в периода на възстановяване на икономиката от пандемията от COVID-19“, акцентира още Борисов по време на срещата си с Матю Бойс. Министър-председателят изтъкна, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори като сътрудничеството е изключително широко както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ. Премиерът Борисов даде висока оценка на провелата се в София през януари първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Борисов добави, че е много важно да се запази положителната тенденция за устойчив растеж на двустранната търговия между България и САЩ, както и привличането на нови преки американски инвестиции. Значителен потенциал за това има във високотехнологичните сектори, аутсорсинга, машиностроенето и електротехниката.

В рамките на срещата бяха обсъдени още теми от сферите на енергетиката, сигурността и отбраната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK