Съдят мъж за нарушена заповед за защита от домашно насилие и закана с убийство

Снимка: Infomreja.bg

Районната прокуратура в Монтана внесе обвинителен акт срещу насилника

Районна прокуратура - Монтана, е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.С. за извършени от него престъпления по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 и по чл. 296, ал. 1 от НК.

Около единадесет години обвиняемият С. живеел на семейни начала с Н.Н., от която имал петгодишен син – С.С. Заедно с тях живеели и двете по-големи дъщери на жената – Д.Р. и Т.Р.

От лятото на 2017 г. мъжът започнал да употребява наркотични вещества, станал агресивен не само към Н., но и към децата. Упражнявал спрямо тях физическо насилие, забранявал им да излизат навън и да общуват с други хора.

По повод получено съобщение в ОД на МВР гр. Монтана за нанесен побой над Н., на 04.06.2018 г., в дома им в гр. Монтана, било извършено претърсване. Полицаите открили и иззели наркотични вещества. По случая било образувано наказателно производство, което приключило с наложено на С.С. наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година и два месеца.

Междувременно, през м. юли 2018 г., със съдебно решение била издадена заповед за защита от домашно насилие. С нея на обвиняемия С. се забранявало да приближава Н.Н. и трите й деца, жилището им, местоработата, училището и местата за социални контакти и отдих на разстояние по-малко от петдесет метра за срок от дванадесет месеца. Въпреки този съдебен акт, още докато изтърпявал наказанието си в затвора, С.С. често се обаждал на Н. по телефона и й изпращал заплашителни текстови съобщения.

През това време жената и трите й деца редовно посещавали Детски център за застъпничество и подкрепа „Зона закрила“ в гр. Монтана, където им била предоставена психологическа помощ и подкрепа.

На 15.05.2019 г. С.С. изтърпял наложеното му наказание, като бил освободен условно предсрочно от затвора в гр. Враца. След като научила за това, изплашена за живота и сигурността на семейството си, Н.Н. се насочила към социалната институция. Обвиняемият продължил да й се обажда, като настоявал да вземе сина им. Държал се агресивно, викал, заплашвал. Заедно с децата, жената се прибрала вкъщи. От страх, четиримата не излизали навън.

През следващите дни обвиняемият продължил да упражнява психически тормоз спрямо Н.Н. и децата – стоял пред жилищния им блок, викал, заплашвал. Отправил закани с убийство: „Ще те съсипем, ти не знаеш ли кой съм? Всичко става така, както аз искам и както кажа. Ти не си никоя, за да знаеш. Много скоро ще вляза пак в затвора за убийство и пак детето ще бъде при мен“. Тези закани възбудили основателен страх за осъществяването им у пострадалите.

На 09.08.2019 г. влязло в сила съдебно решение, по ново гражданско производство спрямо обвиняемия С.С., с което той бил задължен да се въздържа от извършване на актове на домашно насилие за срок от една година.

Предстои делото спрямо многократно осъждания мъж да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK