ПСС – Кюстендил, с подробности за загинал 37-годишен турист

Снимка: ПСС - Кюстендил

Искат да разполагат с Автоматични дефибрилатори на всяко място, където има струпване на хора

ПСС - Кюстендил, обяви подробности инцидента, при който загина 37-годишен турист в Осоговска планина.

Група от Велико Търново тръгва рано сутринта на 31-ви юли от х. Осогово в посока вр. Руен. Малко преди заслон Превал на мъж от групата, който е на 37г. му става лошо и пада на земята.

В групата е имало двама лекари и един фелдшер. Незабавно започват да му правят непряк сърдечен масаж и изкуствено дишане.

Подават сигнал към ПСС, чрез тел. 112. Веднага към тях тръгват планински спасители за оказване на помощ. На 35-ата минута пристига първият спасител и веднага се включва да помага. На 50-тата минута пристигат още двама спасители.

За съжаление, починалият е имал несъвместима с живота здравословна увреда и не е могло да му се помогне.

Изказваме съболезнования на близките на починалия!

И в същото време за пореден път си задаваме въпроси:

1. Ако нямаше лекари, другите от групата щяха ли да знаят какво да правят? В Европа се правят мащабни кампании с известни личности, как да си помагаме в първите минути.

2. Няма ли да е добре и в България, както навсякъде в Европа, да разполагаме с Автоматични дефибрилатори на всяко място, където има струпване на хора?

3. Кога ще има HEMS?

Скъпи приятели планинари, съветваме ви в тези горещини да бъдете добре хидратирани, когато тръгвате на преходи във високата планина. И не гладувайте. Не е полезно, обявиха още от ПСС - Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK