Горещините влияят на кръвното налягане

Лекарите са категорични, че горещините пряко повлияват кръвното налягане и на хипертониците, и на хипотониците.

Специалистите препоръчват редовното използване на монитор за кръвно налягане, за да се следи редовно състоянието на кръвното и да се взимат навременни мерки за подобрение на състоянието.

Когато е много топло, с потта тялото изхвърля голямо количество соли. Налага се хипотониците да пият максимално количество течности, за да могат да набавят дефицита на соли в организма. Добра идея е да се използва слабо минерализирана вода. Не пренебрегвайте и газираната вода.

Сигурно ще се учудите, но компотите от сливи, джанки и дренки съдържат достатъчно количество минерални соли, витамини и органични киселини. На хипотониците най-добре действат напитките, предназначени за спортисти, които успешно компенсират загубата на вода и соли с потта. Заедно с възстановените количества вода и соли, до голяма степен зареждат организма с повече енергия.

Важно правили в горещините е да не се прекалява с кофеина. По-големите дози кафе могат да предизвикат сърцебиене и нежелателни колебания в тонуса на кръвоносните съдове. Добре е хората с ниски стойности на кръвното налягане да заменят кафето и алкохола в жегата с чай от мента и сок от боровинки.

Жегата е особено опасна за хипертониците. При тях кръвта се сгъстява и лекарите поставят екг холтери за следене на състоянието на сърцето, като се препоръчва пиенето на аспирин или медикаменти за разреждане на кръвта.

Чудесна работа върши студеният зелен чай с парченце лимон. Ако предпочитате билков чай, спрете се на мента или маточина, които се отразяват благоприятно на хипертониците.

Чаят от каркаде има почти мигновен ефект върху гъстотата на кръвта. Много е приятен, когато е студен.

Интересна напитка при жажда в летните горещини използват арабите. Те разреждат сухо бяло вино с вода 1/1 или 1/2. Тази напитка може да се пие до 150 мл дневно.

Хипохондриците могат бързо да нормализират кръвното си налягане с потапяне на краката в гореща вода. Този метод предизвиква насочване на кръвта към краката и намаляването й в горната част на тялото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK