Петър Михов е тазгодишният Цар на лозята в Илинденци! Наградиха и мома Кераца - Зоя Грозданова

Снимки: Община Струмяни

Петър Михов е тазгодишният "Цар на лозята" в село Илинденци. По традиция наградата му бе връчена от кмета на община Струмяни, Емил Илиев, в рамките на 27-ия празник на виното. 

Церемонията по награждаването на победителите в конкурса "Най-добро вино" бе вчера следобед на площада в Илинденци след ритуала по зарязване на лозята в местността Масовец и посрещането на Боговете на виното.

В категорията за „Най-добро червено вино“ първото място спечели местният производител Йордан Парапанов, който последните три години бе коронован за Цар на лозята. На второ място бе класиран Николай Стойчев, а на трето - Радослава Златкова. За най-добро гостуващо червено вино наградата получи Георги Димитров.

В категорията за „Най-добро бяло вино“ първенец стана Злати Златков, след него се наредиха Кирилка и Ангел Стойчеви, а третото място остана за Йордан Парапанов. Наградата за най-добро гостуващо бяло вино отиде при Атанас Лазаров.

На отличените участници в конкурса бяха връчени грамоти и предметни награди.

Тази година бе връчена и почетна награда на Зоя Грозданова за дългогодишен принос за запазване на нематериалното културно наследство на село Илинденци.

Зоя Грозданова години наред влиза в ролята на мома Кераца, кръстена на прочутия сорт бяло вино - керацуда, която се отглежда едиствено в този район. Ликът й краси и всички рекламни плакати за празника на виното в Илинденци.

Вчерашният празник бе съпроводен и с вкусна кулинарна изложба, специално подготвена от дамите на пенсионерски клуб „Белица“ - с. Илинденци. Неизменна традиция за деня бе и разливащото се ароматно вино, което зарадва всички жители и гости на китното село.

В празничната програма участваха Брас бенд „Сандански“, фолклорният изпълнител Карамфил Божков, оркестър „Русалка” и ансамбъл „Малешевци”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK