Гореме посреща празника си с нов площад

снимки: Община Струмяни

С духовно оживление и с реална, красива промяна будното и мистично струмянско село Гореме се готви за традиционния си празник през септември, посветен на Горемското въстание.

„Гореме посреща празника не само с построен нов площад, изграден изцяло със собствени средства на общината, а по-важното – обнадеждено, че е по-живо отвсякога", сподели кметът на общината Емил Илиев и допълни:

"За мен и за екипа на общината е изключително важно да работим за съживяване на надарените с природа и хора села на община Струмяни, кацнали по високите хълмове на Малешевието. Гореме е уникално, защото е имало своите герои в миналото, устояли на турските чети в Горемското въстание, но има и днес своите добри чеда като родения в Гореме архимандрит Антим, с чийто труд и сърце се преобразява не само храмът, къщите и селото, но и хората. Общината е готова и винаги е насреща да помага с каквото може на големите патриоти, които възраждат истинските, неподправени човешки ценности”.

Село Гореме се намира в планинския район в историко-географската област Каршияка. Разположено е на източните склонове на Малешевска планина, в югоизточното подножие на Горемски рид на 700 м надморска височина. Освен с героичното си въстание, Гореме е прочуто с лековитото си изворче „Св. Петка”, при което пророчицата Ванга пращаше болни хора и чудодейно се излекуваха.

Според последните преброявания жителите са 80. И по-малко. Но всички къщи, четири от които паметници на културата, очакват своите синове и дъщери, за да ги изпълнят с живот.

На 19 и 20 септември кметство Гореме и община Струмяни организират традиционния събор на новоизградения площад  с атрактивна програма: на 19 септември вечерта ще свири оркестър от Берковица, а на 20 – оркестърът на Панчо Иванов.

Подготовката за голямата родова среща е в разгара, очакват се поколения жители и гости, на празника официално ще присъстват кметът на община Струмяни Емил Илиев и архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия и др.

„Имам щастието да произхождам от село Гореме, което е в  чертозите на община Струмяни, прекрасен и благословен български край, наричан още Малешевието от местните хора", казва Негово Високопреподибие архимандрит Антим и добавя: "Храмът е мой духовен дом, защото самият аз съм и възпитан така, и съм учил в Духовната семинария в София, и съм приел свещен сан. Преди 8 години при посещението си на храма ”Св. Димитри” в родното ми село чух от олтара ясни ангелски песнопения… Не бях сам, и моите другари ще го потвърдят. Приех го като знак и мисия – да възродим храма и върнем църквата на хората".

И негово Високопреподобие, и кметът на общината вярват, че това е само началото на едно мащабно възраждане на забравените малки, безценни села, изпълнени с духовни светини, добри хора и  мистична природа.

 

снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
Кметът на община Струмяни Емил Илиев
снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

гражданин23:41 - 22.08.2014
кога ще оправите скапания път за Раздол, Клепало и Добри Лаки.Заради него отказвате хората да ходят до родните си места.В кой век живеем.Как може други общини в нашата област с пари от проекти да си оправят селските пътища , а тук 20 години да не могат да се ремонтират 10 километра. СРАМ.СРАМ.СРАМ И САМО ОПРАВДАНИЯ И МНОГО ПРАХ И ДУПКИ И КАМЪНИ.
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK