Учителка от Дома за инвалиди взе участие в срещата със зам.-председателя на ЕК, Ирки Катайнен

Снимки: Виолета Атанасова

Светлана Петкова – бивша учителка по български език и литература от Плевенско, която сама е избрала да доживее дните си в кюстендилския Дом за възрастни хора с физически увреждания „Ильо Войвода“, беше сред участниците в дискусията на граждани със зам.-председателя на Европейската комисия,  Ирки Катайнен, и вицепремиера Томислав Дончев, която се проведе в столицата, в сградата на ЕК.

От Кюстендил в срещата се включиха представители на неправителствени организации и читалища, чието пътуване беше организирано от  Европейкия информационен център „Европа директно“. Организаторите на форума бяха осигурили превод от английски. Модератор на дискусията, основните теми в която бяха свързани с приоритетите за бъдещето на Европа – бюджет и отбрана, беше журналистката от БНТ Добрина Чешмеджиева. 

За да имат смисъл такива дискусии, в тях би трябвало да могат да участват по-голям брой редови граждани и техните конкретни въпроси да получават конкретни отговори, коментира бившата учителка. За нея самата основният въпрос е след като Европейският съюз поставя пред България редица изисквания за уеднаквяване на стандартите в най-различни сфери, какво се прави, за да могат българските граждани с увреждания да получават внимание и грижи от страна на държавата, сходни на тези, които другите европейски държави предоставят за своите граждани. 

Не може Европа да изисква от нас краставиците да са прави и кокошките – щастливи, а за грижата към инвалидите да няма стандарти, които да правят държавата ни равна на другите членове на Европейския съюз, убедена е Светлана Петкова. Тъй като по време на дискусията възможност да зададат своите въпроси получиха само журналисти и представители на неправителствени организации, своя граждански въпрос тя ще изпрати в писмена форма до представителството на Европейската комисия у нас и до вицепремиера Томислав Дончев, който след срещата си направи снимка с нея.

Според него много хора мислят, че Европейският съюз е машина за пари, но главното е не колко е голям неговият бюджет, а за какво трябва да се харчи и каква е добавената стойност на еврофинансирането.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK