Google отнесе 2,42 млрд. долара глоба от ЕК

Източник: Google

Google бяха глобени с 2,42 млрд. евро от Европейската комисия, след като постанови, че компанията е злоупотребила с мощта и влиянието си, промотирайки собствената си услуга за пазаруване, като манипулира търсачката да изкарва резултати най-отгоре за нея.

Размерът на глобата е най-големият досега на ЕК срещу компания, обвинена в изкривяване на пазара. Решението също така определя Google да прекрати антиконкурентните си практики в рамките на 90 дни или ще ѝ бъде наложена допълнителна санкция.

Google може да реши да обжалва. Ако не успее да промени начина, по който управлява услугата в рамките на три месеца, американската компания може да бъде принудена да плати 5 процента от среднодневните световни печалби на компанията майка Alphabet. 

Google по-рано предположи, че Amazon и eBay имат по-голямо влияние върху навиците за харчене на хората и че възгледите на комисията "не успяха да се впишат в реалността за това как повечето хора пазаруват онлайн".

Решението обаче може да създаде прецедент, който определя начина, по който Европейската комисия разглежда оплаквания относно важността, която Google дава на собствените си карти, резултатите от цени на самолетни билети и местните бизнес обяви в търсачката си.

Google Shopping показва изображения и цени на съответните продукти заедно с имената на магазините, в които те са достъпни, и резултатите от тях, ако има такива.

Подробностите са означени като "спонсорирани", което отразява факта, че за разлика от нормалните резултати от търсенето, те включват само продукти, които продавачите са платили да се появят.

Хората, ползващи смартфони, могат да не виждат каквито и да е традиционни линкове при търсене в Google, ако не скролват надолу.

Гугъл също така се възползва от обстоятелството, че рекламите на услугата за пазаруване са по-визуални от текстовите реклами. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK