Асад: Ердоган е замесен в контрабанда на петрол от Сирия

Реджеп Ердоган, снимка: Reuters, архив

Турция е спонсорирала терористичната групировка "Ислямска държава", а президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган е бил замесен в подпомагане на "Ислямска държава" и контрабанда на петрол от Сирия. Това е заявил в интервю за японския телевизионен канал TBS президентът на Сирия Башар Асад, цитиран от агенция ТАСС. 

Ако говорим открито, то първо ИД бе създадена под надзора на САЩ в Ирак през 2006 г. и се базираше изключително в Ирак, заявил Асад. След началото на сирийския конфликт Турция е спонсорирала тази организация, тъй като тя използвала сирийските петролни залежи за износ на суровини, получаване на печалба и привличане на нови бойци в своите редици. И Турция е била непосредствено въвлечена в контрабандата на петрол с участието и съдействието на самия Ердоган, заявил Асад. 

В тази връзка той изразил увереност, че не може да се очаква реална борба с ИД от страна на Турция или САЩ. В момента на цялата територия на Сирия действа примирие, което влезе в сила на 30 декември. Към споразумението се присъединиха правителствените сили и седем групировки на въоръжената опозиция, които са над 60 000 души. Гаранти на примирието са Русия и Турция. То не включва обаче борбата с терористите, в това число от групировката ИД.

Поредните междусирийски преговори са планирани на 23 януари в Астана. Съставът на участниците засега не се съобщава. Очаква се, че това ще бъдат представители на сирийската армия и въоръжени групи на опозицията. В центъра на вниманието ще бъдат въпроси за поддържането на режима на прекратяване на огъня. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK