За първи път прокуратурата запорира и иззе 800 хил. лв. за изборни нарушения

Снимка: Infomreja.bg

Общо образуваните в прокуратурата преписки за нарушения на изборното законодателство са 728

Във връзка с образуваните досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите от началото на предизборната кампания до днес, 6.04.2021 г., компетентните прокуратури са поискали налагането на запор по ЗМИП на сума в размер на над 425 000 лв. В хода на извършените действия по разследването са иззети още и 383 000 лева и евро в различни купюри, за които са налице доказателства, че са били предназначени за купуване на гласове.

41 са досъдебните производства, образувани във връзка с нарушения на политическите права на гражданите от началото на предизборната кампания до момента на територията на цялата страна, сочат обобщени данни от дежурните звена в МВР, ДАНС и ПРБ.  Привлечени в качеството на обвиняеми са 13 лица.

Общо образуваните в прокуратурата преписки за нарушения на изборното законодателство са 728. След анализ на информацията от Националното междуведомствено звено се установява, че подадените сигнали, свързани с изборния процес, са по-малко в сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 година, когато те са били 945. По-малко са и образуваните досъдебни производства във връзка с изборни нарушения – през 2017 г. те са били 99, а при вота сега за 45-о Народно събрание – 41 досъдебни производства.

За първи път по искане на прокуратурата във връзка с образувани досъдебни производства за нарушения на изборни права са запорирани и иззети суми за общо над 800 000 лв., за които има събрани доказателства, че са за купуване на гласове в полза на определен кандидат, партия или коалиция.

Такива данни за иззети и запорирани парични средства не са налични спрямо дела, образувани за нарушения на политическите права на гражданите при предишни избори.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK