Над 40 чуждестранни екоактивисти разпънаха плакат над Струма: Спаси Кресненското дефиле

Снимка: Infomreja.bg

Над 40 чуждестранни активисти се събраха в Кресненското дефиле и изразиха негодуванието си срещу проекта за построяване на магистрала в пролома.

Екозащитници от цяла Европа пристигнаха с автобус този следобед в Дефилето при разклона за село Ощава, където разпънаха голям транспарант над моста при река Струма.

Те скандираха „Спасете Кресненското дефиле“, а в ръцете си носеха различни плакати със същото послание.

Имаме гости от Мрежата „Приятели на Земята“ – европейска и международна мрежа – една от най-големите, който правят годишната си среща в България. Причината те да са тук е да изразят солидарност с нашата кампания „Да спасим Кресненския пролом“. Днес сме тук да покажем, че имаме международна подкрепа.

Това каза пред ИНФОМРЕЖА Десислава Стоянова от Екологично сдружение „За Земята“.

Сдружението „За Земята“ е българският член на мрежата „Приятели на Земята – Европа“.

Представителите от различните страни са у нас, защото „За земята“ е домакин на годишната организационна среща на мрежата в Европа.

Представители има от всички европейски страни – Белгия, Латвия, Германия, Франция, Кипър, Малта, Уругвай.

За съжаление заради строителни интереси, ние сме поставени в ситуация, при която магистралата е поставена от двете страни в Дефилето. Вече има унищожаване на животински видове и ние се опасяваме, че този избран вариант магистралата да минава през Кресненския пролом ще унищожи още повече това биоразнообразие, но ще бъде опасно и за самите пътуващи, тъй като трябва да се изправят завой, за да се вдигне скоростта. Това не е разписано в екооценката, приета от правителството, каза още Стоянова.

Европартньорите изразяват пълна солидарност с нас. Днес излезе новина в Уелс, че има подобна кампания заради автомагистрала, преминаваща през защитена зона. Днес е била спряна след 20-годишни усилия. Не са само екологични аргументите, а и икономически.

Ние знаем, че има алтернатива и тя е извън Дефилето. И тя не е по-скъпа от избрания сега вариант, категорична бе организаторката.

Нашите очаквания са, че ЕК ще застане зад спазването на екологичното законодателство. Надеждата ми също е, че българските власти ще приемат по-добро решение. Хората в Кресна също са на това мнение, допълни Стоянова.

Заедно с нея е и председателката на европейската мрежа, а част от активистите е и приятелят на Боян Петров, Андрей Ковачев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK