Училището в Слащен с нов директор, дългогодишният Недко Хаджиев е уволнен заради куп нарушения и еднолично управление

Уволненият директор Недко Хаджиев и заелият временно мястото му - Валери Шкодров, снимки: Личен архив

СУ "Св. Климент Охридски" в сатовчанското село Слащен от днес е с нов директор. Рокадата е факт, след като преди дни, на 21. септември, бе уволнен дългогодишният директор на школото Недко Хаджиев.

Той е с прекратени трудови правоотношения по взаимно съгласие заради драстични нарушения в учебното заведение, установени при проверка на експерти от Регионалното управление на образованието, научи ИНФОМРЕЖА. 

Новият директор, който днес бе представен на колектива в Слащен - Валери Шкодров, ще изпълнява длъжността до провеждането на конкурс за титуляр, съобщиха от РУО-Благоевград. Той е учител по математика.

Проверките в училището в Слащен продължават и в момента. Те са започнали в началото на юли. Когато проверяващите пристигнали на място, заварили школото празно. От ръководството обяснили, че в учебното заведение нямало никого, тъй като в това време се провеждало изнесено заседание.

По-късно обаче се оказало, че всички били пуснати в отпуск без директорът да е издал нарочни заповеди за това. Недко Хаджиев също е бил в отпуск по същата схема, без заповед, разбра още ИНФОМРЕЖА.

Проверките са установили и много нарушения в документацията, водена от уволнения директор. Еднолични решения, конфликт на интереси с назначаване на работа на роднини на него и на жена му. Изключително любопитна била и стратегията за четиригодишно развитие на училището, в която било заложено Община Банско да строи физкултурен салон в управляваното досега от Недко Хаджиев училище. 

В селото и между учителската гилдия се говори и за един срамен и подлежащ на съд факт, ако и той излезе верен, а именно, че Хаджиев вече трета година получавал заплатата на починалия заместник-директор на школото - Младен Таракчиев. След смъртта на Таракчиев в колектива по настояване на директора е било взето решение в знак на уважение в негова памет да не бъде назначаван нов заместник. 

Наскоро е била назначена за такава учителката Галя Дервишева, която по незнайни причини не е назначена за временно изпълняваща длъжността директор до провеждането на конкурса след уволнението на Недко Хаджиев.

Тъмни са делата около управлението на училището в селото ни, коментират и родители на ученици, които настояха за анонимност. Според осмелилите се да говорят зад кадър, в РУО-Благоевград, са изпращани особено през последната година множество родителски сигнали за грубо и цинично отношение към учениците, незачитане на правата им и най-вече от протежетата на Хаджиев.

За пример бе дадено отношението на физкултурник от роднинското обкръжение на училищния директор, който в час по физическо възпитание подвиквал на дванадесетокласничщите "Тичайте повече, та да ви растат гърдите...". 

Всички слухове и сигнали, свързани с управлението на училището в сатовчанското село Слащен, са подложени на щателни проверки.

Недко Хаджиев бе директор на СУ "Св. Климент Охридски“ в Слащен близо 20 години. Той е бил назначен с протекциите на СДС и благодарение на пресметливите му скокове от партия в партия се е задържал на поста толкова години", коментират в селото.

 

Училището в Слащен

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK