Театралната школа при ОДК - Кюстендил, с отлично представяне на театрални празници „Тодор Колев”

Снимки: ОДК

На 30. и 31. март в Шумен се проведоха Националните ученически театрални празници „Тодор Колев”. Организатори на изявата са Министерството на образованието и науката, Национален дворец на децата, Община Шумен и ОДК – Шумен.

Тринадесетото издание на театралните празници бе посветено на 162 години от първото българско представление – комедията „Михал“ от Сава Доброплодни. Във форума участваха 400 млади артисти от 23 ученически и детски формации от София, Плевен, Варна, Бургас, Габрово, Русе, Нови пазар, село Кочово, Аксаково, Кюстендил, Разград, Търговище, Кубрат и града-домакин.

На трите сцени на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ бяха играни 25 постановки. Заедно с многобройната публика спектаклите проследиха „наблюдаващите“ (журито) Димитър Димитров – директор на ДТК, режисьорът Съби Събев, доц. Живко Жечев – преподавател в Шуменския университет и театрален критик, Панайот Калудов – художествен ръководител на ДЮТ „БИС“ към ОДК – Шумен.

Театралната школа към ОДК – Кюстендил с ръководител Ани Кръстева се представи с пиесата „Съкровището на Силвестър“ от Анжел Вагенщайн. С великолепната си игра кюстендилските артисти спечелиха овациите на зрителите в препълнената зала и адмирациите на журито. Макар че фестивалът няма състезателен характер, на творческата среща на ръководителите наблюдателите отличиха спектаклите на Търговище, София и Кюстендил. 

Кюстендилци получиха отлична оценка за сценична реч и комуникация с публиката на артистите, за режисьорското решение на финалната сцена и на женското присъствие (момичетата пеят, танцуват и влизат в различни образи). Изключително впечатление на журито направи играта на двама кюстендилски артисти – Алекс Георгиев и Кристияна Кръстева. „Имате двама прекрасни завършени артисти – Едноокия и Фелиция“ – каза доц. Живко Жечев.

Своите отзиви и пожелания към кюстендилската театрална формация двама от наблюдателите написаха върху страница от сценария на пиесата.

„Този спектакъл е прекрасен, защото го правите с огромно сърце и прекрасна амбиция. Да не Ви свършва енергията“, написа Живко Жечев.

„Този спектакъл е „съкровище“ за театъра и децата. Успехи!!!“, написа Панайот Калудов.

Кюстендилската театрална школа получи множество покани за гостувания и предложения за съвместни проекти от театрални формации от цялата страна.

Децата и ръководителят на школата с още по-голяма енергия и амбиция продължават подготовката за следващата изява – участието в Международния детски фестивал „МЛАДИ ТАЛАНТИ” в гр. София, където ще се представят с три спектакъла – пиесата „Съкровището на Силвестър“, мюзикъл и куклена пиеса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK