Младши посланици на Европейския парламент от Хаджидимово посочиха на Баба Марта пътя към Европа

Снимки: СУ - Хаджидимово

Те изпратиха мартенички в Испания и Португалия

Според традицията, и в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, най-възрастната учителка се облече в народна носия като Баба Марта и придружена от две малки момичета, обиколи класните стаи и окичи ученици и учители.

От своя страна, по повод 1-ви март младшите посланици на училището,  ръководени от старшите  Заприна Глушкова и Христина Урдева, също внесоха истинска радост и много пролетно настроение в класните стаи, като посетиха по-малките ученици. Разказаха им мита за Европа и Зевс, представиха своя презентация за българските пролетни празници и раздадоха картички с мартенички, изработени от ученици в училището. Те бяха приети като истински предвестници на пролетта – с много усмивки и топлина.

Малките посланици пък от 4. клас заедно с госпожа Илинка Гелемерова изработиха мартеници, които изпратиха на свои връстници от други градове в Европа, с които работят по проект на Еразъм +.  Легендарните Пижо и Пенда заминаха за Испания и Португалия.

Така Баба Марта тръгна от СУ „Никола Вапцаров“ към Европа, за да закичи всеки, който иска да е здрав и щастлив през цялата година. За пореден път Вапцаровци ще покажат на Стария континент мартеницата като български символ за здраве, щастие и плодородие. За първи път те окичиха ученици в Португалия през март 2012 година.

Чужденците ще получат и брошурка с описание как се плетат червено-белите конци и с обяснение на символиката им.

Инициативата е съвместна проява на младши посланици на ЕП и екипа за работа по Еразъм+ .

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK