8000 км третокласни пътища се нуждаят от ремонт

Снимка: Infomreja.bg

Общо 8000 км третокласни пътища се нуждаят от ремонт или реконструкция, за да отговарят на изискванията за качествено, комфортно и безопасно движение. За ремонт приоритетно от Агенция „Пътна инфраструктура“ са предложени 1214 км третокласни пътища. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол.

За подобряване на състоянието на приоритетните участъци са необходими прогнозно малко над 930 млн. лв. Обсъждат се възможности за финансиране както със средства от бюджета на АПИ, така и чрез целево финансиране. Целта е приоритетните отсечки да бъдат ремонтирани през следващата година.

Предложението е на база възложената от МРРБ „инвентаризация“ на републиканските пътища, която трябваше да набележи най-критичните за пътната безопасност трасета и да бъдат предприети своевременни мерки за подобряване на тяхното състояние.

Данните сочат, че от 11 530 км третокласни пътища в страната, 930 км са в отлично състояние, 2700 км са в добро, 2560 км са в задоволително, 1610 км – незадоволително и 3730 км – в лошо.

Министър Аврамова отбеляза, че липсата на достатъчен финансов ресурс за развитие и поддържане на републиканската пътна мрежа през годините е основната причина, довела до тези незадоволителни констатации.

„Налага се обектите да се приоритизират, дейностите по текущ ремонт и поддържане – също. Въвеждането на тол системата и промените в Закона за пътища ще дадат възможност постъпленията от електронното таксуване да бъдат насочвани както към рехабилитация и обновяване на съществуващата инфраструктура, така и към строителство на нови пътни участъци“, каза още тя.

Министърът Аврамова информира още, че се предвижда по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 да се рехабилитират и реконструират републикански пътища ІІ и ІІІ клас на територията на 23 областни пътни управления. „Не малко неща в последните 10 години се направиха и не малък финансов ресурс беше инвестиран по републиканската пътна мрежа“, каза още тя. Само през тази година инвестираните средства са над 20 млн. лв. от бюджета и ОПРР, с които са ремонтирани девет третокласни пътни отсечки. В процес на изпълнение са още 36 обекта от третокласната пътна мрежа за над 222 млн. лв. По Програма „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014-2020“  предстои да бъдат обявени процедури на стойност 10,3 млн. лв. 

Осигурени са 60 млн. лв. за зимно поддържане на републиканските пътища в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2019 г., информира още регионалният министър. 15 от сключените 27 договора за зимно поддържане и 7 договора за поддръжка на автомагистралите са със срок до края на 2018 г. През май и юни т.г. АПИ стартира процедури за възлагане на обществени поръчки за пътно поддържане със срок от 5 години, които към момента не са приключили. „За договорите, които изтичат през периода на зимното поддържане на сезон 2018/2019 г., са подготвени aнекси, които ще бъдат подписани с фирмите към датата на изтичане на съответния договор за удължаване срока им до сключване на договор с избраните изпълнители по новите процедури. Целта е забавата в обществените поръчки да не се отрази на работата на агенцията и фирмите при изпълнението на зимното поддържане“, обясни министър Аврамова.

Регионалният министър подчерта, че за фирми, които не изпълняват своите дейности за зимно поддържане, съгласно договорените условия, ще бъдат налагани най-строгите санкции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK