Големият Мариус Куркински закрива Петия театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“ с „Черното пиле“

Източник: Община Благоевград

Неколкократният носител на престижната награда „Икар“ Мариус Куркински ще представи моноспектакъла „Черното пиле“ пред публиката на Благоевград в последната вечер на юбилейното V издание на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия.

Постановката на ПК “Ажур Пико“ по Николай Хайтов ще бъде играна от 21:00 часа на Голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров“, с която ще постави финал на  тазгодишното издание на „Тара-ра-бумбия“.

В „Черното пиле“ Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“.

Ето какво споделя актьорът за постановката: 

„Хора, които живеят трудно, страдат, понякога изпадат в грехове, но винаги търсят разкаяние и никога не пропускат великите мигове на радост и любов. В разказите на Хайтов душата на българина е чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват“.

Мариус Куркински е творец, талант, човек, чийто успех трудно може да се нарече „кариера“. Талантът му е по-силен и пробивен от обикновената амбиция, а животът му все повече се затваря само и единствено в работата - до степен, в която самият той твърди, че "иска да се превърне в театър". Той е гений, любимец на цял български народ с много представления, спектакли и моноспектакли.

Интересът към Мариус Куркински е огромен и от няколко дни билетите за моноспектакъла са разпродадени. Освен „Черното пиле“ тази вечер от 18:00 часа ще бъде изиграна и постановката „Вампир“ на ДТ „Никола Вапцаров“. Спектакълът е дело на Маргарита Мачева. Светът в пиесата „Вампир” е изграден от строги закони, поставени  преди чувствата, желанията и личния избор. Тяхното прекрачване тласка към пропаст.

Невъзможността на човека да реализира стремленията и страстите си, го води към саморазрушение и смърт. Тази смърт не е само телесна – когато свободата е отнета и духът може да бъде пречупен. Това е пиеса за ирационалността на влеченията; за смелостта да бъдеш различен; за поривите вътре в човека и за борбата за оцеляване в един свят, в който тези пориви са забранени.

Днес от 15:00 часа ще бъде представен и модул "Памет" на театралния фестивал "Тара-ра-бумбия" . Една своеобразна среща между публиката с театъра на Стоян Камбарев - Спомен и живот- Никога смърт... Среща разговор с водещ Кремена Димитрова. Мястото е Камерна зала на Драматичен театър "Никола Вапцаров".

В продължение на девет вечери жителите и гостите на Благоевград се докосваха до магията и тайнствеността на театъра. Видяха представления и спектакли, някои от които бяха премиерни за България. По време на фестивала на сцените в ДТ „Никола Вапцаров“ бяха представени представления, каращи хората да настръхват, някои от които „Физика на тъгата“ от Георги Господинов, „Иванов“ от А.П.Чехов, „Животът е прекрасен“ по „Самоубиецът“ и други произведения на Николай Ердман. 

В предпоследната, осма вечер на „Тара-ра-бумбия“ зрителите видяха Ибсеновите герои от „Хеда Габлер“. Пиесата бе представена от Хасковския театър ДКТ „Иван Димов“. „Хеда Габлер” постави добрите стари теми за културата и вдъхновението, за любовта и смъртта. Образът на главната героиня  е определян като „женския” Хамлет. В образите на Ибсеновите герои в "Хеда Габлер" зрителите на „Тара-ра-бумбия“ успяха да видят Ина Добрева, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Биляна Георгиева и Васил Читанов.

След края на пиесата публиката се пренесе пред Камерна сцена и една „Тотална щета“, дело на творците от Театрална група „Метеор“ и ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс. Спектакълът не се занимава с проблеми. Той показа на зрителите едно изследване на естествените явления - живот, любов, красота, смърт и причините да ги превръщаме в проблеми.

Инструментът, с чиято помощ се провежда изследването, е тялото. Използвани са всички функции, които то притежава – да произвежда движение, звук и енергия в количества, които рядко се срещат на театралната сцена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK