Годеж по български, мома от Добринище и момък от Симитли се взеха

Снимка: Община Симитли
„Тридесет души, верна дружина…“ както е в песните и старите предания, облечени във фолклорни носии застанаха редом до своя приятел Слави, за да го подкрепят в един от най-важните избори в живота му, изборът на булка ,която да е негова спътница за цял живот. А тя е Яна!
 
Момиче, силно свързано с фолклора и притежател на едни от най-хубавите носии в областта. Нейното желание било, ако се омъжва ,да дойдат 30 души, начело с нейния любим на крака, пред дома ѝ. Така че всички да разберат как се "мома с рода прощава".
 
И те дойдоха: 40 левенти, пременени до един в нейната страст-фолклорни носии. Още в ранния следобед влюбеният Слави посрещна приятелите си, облякоха красивите носии и с песен и музика потеглиха за Добринище, където нищо неподозиращата Яна живее и работи.
 
В празничната вечер Слави и дружината я изненадаха на работното и място. Верните другари застанаха зад приятеля си, докато той зададе съдбовния въпрос, а тя със сълзи на очи отговори „Да“, омагьосана от любов.
 
Сред мъжката дружина като добри приятели на Слави, за да го подкрепят във важната вечер, бяха кметът на община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли, Владимир Христов, пременени в носии. След заветното „Да“ Яна въобще не се замисли и веднага сложи една от най- красивите носии от колекцията ѝ. В унисон с дружината тя поведе хорото и купонът продължи до ранни зори.
 
Със сигурност Яна никога няма да забрави този паметен за нея ден. Емоциите, породени от голямата и любов и силната мъжка дружина, пристигнала, за да я вземе - като едно време. Прекрасен ритуал, прекрасен спектакъл, сътвориха патриотично настроените млади хора от Симитли и Добринище, те показаха, че традициите са живи и ще продължават да съществуват. А докато е така, България ще пребъде! Честито на Слави и Яна. Бъдете много щастливи и вечно влюбени.
 

КОМЕНТАРИ

Слави и Яна23:53 - 15.07.2019
Благодарим ви.... От сърце...
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK