Диан Костов дари на екипа на "Пирогов" своето произведение "Св. Богородица - Закрилница"

Снимка: "Пирогов"

Иконата е създадена по време на карантината

Световно признатият български иконописец Диан Костов дари на екипа на УМБАЛСМ "Пирогов" своето произведение "Св. Богородица - Закрилница".Тя е специално създадена по време на карантината.

Изтъкнатият наш стенописец и иконописец Диан Костов я създава като творческо продължение на популярната му във Флоренция, Европа и България арт инсталация "Кой си ти?", с която участва на Биеналето във Флоренция през октомври миналата година.

За католическия Великден той имаше покана да я експонира в една от най-големите катедрали на Виена, а у нас - да я покаже сакрално в базиликата "Св.София".

Настъпилата пандемия осуети тези покани и духовни събития. Въпреки това художникът Диан Костов и по време на изолацията продължи да работи и създава.

Неговата авторска и новаторска, уникална по форма и съдържание творба, (с позлата, в специално изработено за целта ковчеже) беше поднесена като официален дарителски акт от самия автор на най-знаковото място, символ на бързата и професионална медицинска помощ у нас, което се бори за най-тежките и сериозни случаи на COVID-19 - болница "Пирогов".

Дарението прие лично зам.-изпълнителеният директор проф. Николай Габровски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK