Гоцеделчевският клон за защита на птиците участва в съвместен проект с ЧЕЗ

Снимка: Infomreja.bg/ Димитър Попов

В изпълнението на съвместен с ЧЕЗ проект със заглавие „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“ е включен за участие и клонът на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев.

Добрата новина за ИНФОМРЕЖА съобщи председателят на клона на БДЗП в Гоце Делчев, Димитър Попов.

Проектът е с бюджет 2,65 млн. евро и е съфинансиран от програма „Life на Европейския съюз. Изпълнението му е естествено продължение на дългосрочната политика на ЧЕЗ - Разпределение България, за опазването на биологичното разнообразие – защита живота на птиците и осигуряване на възможност за безопасно гнездене.

Времетраенето на проекта е 63 месеца с начало 01.10.2017 г. и продължителност до 31.12.2022 г.

Клонът на БДЗП в Гоце Делчев е включен в изпълнението на проекта с дейност, основно в теренни проучвания за опасни електрически стълбове, които да бъдат обезопасени. Това са стълбове, на които птиците кацат за да си почиват и често стават жертва на високоволтовото напрежение.

Имаме съобщения за доста такива стълбове на територията на общините Гоце Делчев и Хаджидимово, обясни Попов.

Основните цели на проекта са опазване на популациите на застрашени видове птици чрез намаляване на смъртността, причинена от токови удари и сблъсък с надземните електропроводи, осигуряване на безопасни места за гнездене на белия щъркел в Западна България, намаляване на конфликта диви птици – електропроводи и осигуряване на по-надеждно захранване,  подобряване електроразпределителната инфраструктура в труднодостъпните райони на Западна България.

Най-неблагоприятно засегнатите видове птици, идентифицирани като целеви видове на настоящия проект са: Голям воден бик (Botaurus stellaris), Бял щъркел (Ciconia ciconia), Малката белочела гъска (Anser erythropus), Червеногушата гъска (Branta ruficollis), Морски орел (Haliaeetus albicilla), Египетски лешояд (Neophron percnopterus), Белоглав лешояд (Gyps fulvus), Черен лешояд (Aegypius monachus), Орел змияр (Circaetus gallicus), Белоопашат мишелов (Buteo rufinus), Малък креслив орел (Aquila pomarina), Голям креслив орел (Aquila clanga), Царски орел (Aquila heliaca), Скален орел (Aquila chrysaetos), Червенонога ветрушка (Falco vespertinus), Ловен сокол (Falco cherrug), Синявица (Coracias garrulus), обясни още подробности за съвместния с ЧЕЗ проект, Дивитър Попов.

 

Снимка: Infomreja.bg/ Димитър Попов
Снимка: Infomreja.bg/ Димитър Попов

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK