Започна преброяването на зимуващите у нас водолюбиви птици

Снимка: личен архив

Преброяването ще продължи до 17-и януари

Димитър Попов от БДЗП - клон Гоце Делчев, съобщава, че от 14-и до 17-и януари Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) организират преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Над 100 доброволци и членове на БДЗП и участващите партньори обединяват усилията си в повече от 40 екипа. Те ще посетят всички големи водоеми в страната. В същия период ще бъдат преброени птиците и в почти всички европейски страни и страните от Африка и Близкия Изток.

В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие и всички големи язовири и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици. Участниците ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците.

Резултатите ще дадат отговор на въпроса „Повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са основните заплахи за тях?”.
Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. Това е показател за промените в средата, която обитават птиците и хората.
България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като ушатия гмурец, червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, ледената, кадифената и кафявоглавата потапница и други.
Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в международен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци.
Тази година заради пандемията от Covid-19 броят на хората в екипите ще бъде ограничен.

Клон Гоце Делчев участва в преброяването от 2001 година. Наши партньори ще бъдат ЛРС - Сокол, община Гоце Делчев, ТВ Запад Гоце Делчев, Радио Благоевград, Инфомрежа, 4-та власт, Хроника, Дарик радио, Радио Фокус-Пирин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK