Гоце Делчев пази архитектурни шедьоври на стария Неврокоп

Снимки: Личен архив

Една от забележителностите на стария Неврокоп е архитектурата на неговата централна част. Все още е запазен обликът  на къщите по главната улица, повечето от които са строени преди около век. Те се отличават  с фронтони, специални корнизи, конзоли. Характерни са и парапетите на балкончетата, правени на ръка от ковано желязо, без винтове и заварки. Дограмата  също е оригинална , с изкусно изработени орнаменти. Като тези на Джамбазовата къща, проектирана от горноджумайски архитект.

Класически сгради от началото на миналия век са и трите долепени къщи в стария център на града – някогашният градски съвет. Те са строени  по тогавашен образец – с търговска площ на партера и два етажа нагоре за жилищни нужди.

По улиците, съседни на главната, също има архитектурни шедьоври от миналото. Уникално в това отношение е площадчето, известно като „Фонтана“.  Оправдан е интересът и към сградите на „Петте кьошета“. Там една срещу друга се намират три къщи с еднаква архитектура, назовавани и досега с имената на собствениците – Кромидовата, Кючуковата и Шуштарковата. Строени  по виенски образец, и трите имат в най-горната част на фасадите си архитектурни орнаменти, които им придават вид на корона. Долната част още при строителството е била предназначена за дюкяни. Еднакво е разпределението и на горните етажи – голям централен салон, около който са разположени малки стаи. До салона се стига по тясна дървена стълба.

Без тези забележителни в архитектурно отношение сгради градът би загубил своята самобитност, би заприличал на град без минало. Затова те не само трябва да бъдат запазени, но и поддържани.

Добрият пример на няколкото  обновени фасади на главната улица трябва да продължи, за да бъде възстановен автентичният  вид на сградите – елементите и цветовете. Така те ще грейнат с цялата си прелест и ще направят централната градска част още по-привлекателна!

 

КОМЕНТАРИ

Аз08:27 - 18.06.2019
За каква дограма пишете, вече е сменена с PVC=
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK