Гоце Делчев чества 105 години свободен Неврокоп с президента и националната гвардейска част

Снимка: Община Гоце Делчев

Днес отбелязваме 105-та годишнина от Освобождението на Неврокоп, днес Гоце Делчев. През 1912 г., по време на Балканската война, тогавашният град Неврокоп е освободен от османско робство и негов първи кмет става поетът - революционер Пейо Яворов.

Община Гоце Делчев отбелязва годишнината с едноседмична програма, която ще продължи до 23 октомври, но днес е кулминацията на честванията. Тази година в програмата за първи път ще участва Националната гвардейска част, а специален гост ще бъде Президентът на Република България Румен Радев.

Официалната програма днес започва в 16.45 часа с полагане на венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, след това на бюст-паметника на Васил Левски и на паметната морена на Пейо Яворов на ул. "Търговска". В 17.30 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”.

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 18.00 часа и паметника на Христо Ботев. Веднага след това ще започне празничното шествие от площад „Гоце Делчев” до площад "Македония", което ще бъде под съпровода на Представителния Гвардейски духов оркестър. В 18.30 часа на площад "Македония", жителите и гостите на град Гоце Делчев ще могат да наблюдават уникалния спектакъл на националната гвардейска част, наречен "Искри". Веднага след това, отново на площад «Македония», ще започне тържествена заря-проверка, посветена на 105-та годишнина от Освобождението на града, в която ще участва Президентът Румен Радев. Програмата на площада ще завърши с концерт, в който ще участват артисти от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България.

По повод празника на град Гоце Делчев са получени много поздравителни адреси – от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, от Сдружението на Югозападните общини, от евродепутата Асим Адемов, от Националното сдружение на общините в Република България, от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, от кметовете на общините Асеновград, Велико Търново, Сатовча, сдружение "Толерантност" и други.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5