Фестивал на рибата превзе Южния парк

Снимка: БГНЕС

Изложени са риба, рибни продукти и аквакултури

Национален фестивал на рибата се провежда на голямата поляна в Южния парк. На площ от 1000 кв. м. посетителите могат да видят разнообразие от риби, рибни продукти и аквакултури.

Водещият на събитието Николай Станоев каза за БГНЕС, че целта на фестивала е да обиколи страната и да показва родно производство на аквакултури.

„Не само риби. Има миди, скариди – с черупки, без черупки. Разбрах, че има такива видове, които се отглеждат тук, които въобще не знаех, че съществуват. Другата основна цел е всички ние да видим, че има български производства за такъв тип аквакултура, хората осъществяват контакт – с цел бизнесът да зарежда малки локални магазини”, обясни Станоев целите на инициативата.

Сред участниците е Надежда Кисьова, която се надява чрез този фестивал да бъдат забелязани и да осъществят контакти с партньори, за да могат да пласират произведената риба.

„Гледаме пъстърва, най-вече дъгова. Имаме рибно стопанство в Девин. Отглеждаме около 20 тона дъгова пъстърва. Всичко е вътрешно производство“, обясни тя.

Попитана дали пандемията е оказала влияние върху продажбите, Кисьова каза, че значително е намаляло търсенето на пъстърва и се оплака от това, че държавата с нищо не ги е подпомогнала.

„Очакваме някаква парична сума, с която да ни помогнат в отглеждането на рибата и за това, че не успяхме да си продадем произведеното за тази година. Всичката пъстърва стои по басейните ни, няма продажби, няма търсене”, заяви рибопроизводителят и добави, че преди пандемията при тях ходели други производители, които взимали зарибителен материал, взимали риба за консумация, но тази година липсва интерес.

Кисьова поясни, че антикризисната мярка 60/40 не е била достъпна за тях.

Фестивалът на зелената площ продължава до късните часове на деня, като в 17 часа Лео Бианки ще покаже на присъстващите как се приготвят различни ястия от риба. Дотогава родителите могат да пуснат децата си в специално обособен кът, в който децата имат възможност да се включат в различни активности – бадмингтон, волейбол и др. Ще има и концерт – на група Rewind и Brazz ViliDJ.

След София фестивалът отива в Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK