Глобяват за незаконни сметища в селата

снимка: infomreja.bg, архив

Селските кметове на Кюстендилска община поискаха сметосъбираща и сметоизвозваща техника, за да почистят нерегламентираните сметища в районите, за които отговарят.

"От началото на месеца обикалят инспектори от екоминистерството и съставят актове, ние какво да правим, като няма как да опазим селата чисти, особено сега пролетта, когато хората започват да чистят по дворовете и нивите си", попита кметът на село Драговищица. Той вече има един акт от 300 лв. от последната проверка на РИОСВ – Перник в средата на миналата година.

"В началото на пролетта от община Кюстендил започват проверки на състоянието на речните корита. Най-често проблемът е в това, че в коритата на реките има храсти и дървета", обясни секретарят на община Кюстендил Цветанка Христова.

"С помощта на кметовете и кметските наместници в 71 села на общината вече извършихме първоначалните огледи на проблемните места, съставени са и протоколи. Сега предстои самите дървета да бъдат маркирани и да последва сеч", допълни тя. Добитата дървесина ще бъде използвана за огрев на кметствата, няма да се раздава на населението.

След сигнали на кметовете по селата на доста места са констатирани и увреждания на мостовите съоръжения. Информация за това вече е подадена в Кюстендилската областната управа, откъдето трябва да предприемат действия.

Тази пролет, лято и есен селските кметове ще бъдат ангажирани и с издаването на разрешителни за достъп на превозни средства до горските територии, когато се осъществява сеч в частни гори.

"По този начин ще контролираме сечта в горите, а и превозвачите няма да могат да се измъкват, когато техните камиони разбиват селските и междуселските пътища", обясни Цветанка Христова.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK