Глоби от 1500 до 6000 лева ще налага община Гърмен за запалени стърнища и отпадъци

Снимка: Infomreja.bg

Със своя заповед кмета на община Гърмен - Минка Капитанова, обяви пожароопасен сезон в общината си за времето от 01.04 до 30.11. 2018 год. Освен строгия контрол от страна на съответните органи в заповедта са набелязани и строги мерки за нарушителите и неизпълняващите заповедта в посочения период.

По време на пожароопасния период строго се забранява паленето на открит огън, извършването на огневи работи на растояние по-малко от 100 м. от границите на горските територии освен на определените за целта места от Горското стопанство и пожарната.

Според заповедта за периода до 30.11. се забранява запалването и изгарянето на стърнища и други остатъци и използването на открити огнеизточници в земеделски и горски територии извън тях /слогове и крайпътни ивици/, създаващи опасност за възникване на пожари.  

Глобите, предвидени за нарушителите, са от 1 500 до 6000 лева, а при повторно нарушение санкцията ще бъде в двоен размер, се казва в заповедта.

Лицата, собственици или стопанисващи гробищни паркове, сметища, депа за отпадъци и други обекти, граничещи или изградени в горски територии са длъжни да ги оградят с масивна, метална или телена мрежа с височина, не по-малка от 1,5 м.

Същото се отнася и за терените със земеделски култури и трайни насаждения, разположени в горските територии или граничещи с тях.  

При тях изискването за ограждането е до 2 м. височина като стопаните се задължават да осигурят от външната страна на оградените площи минерализована ивица с широчина не по-малка от 2 метра.

През пожароопасния сезон са ангажирани с контролни функции и всички кметове в община Гърмен, които се задължават да направят разгласа и да вземат всякакви превантивни мерки за предотвратяване на пожарите през предстоящия сезон на територията на община Гърмен.  

Отговорен за спазването и изпълнението на заповедтта на кмета Минка Капитанова относно противопожарния сезон е заместник-кметът Величка Цветкова.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK