Главният прокурор: Трябва справедливост за хората, които откраднаха активите на българските граждани

Снимка: Infomreja.bg

Темата: Приватизацията

На всички български граждани е ясно и са уверени в това, че голямата част от генезиса на българския капитал е свързан с криминален произход и генезис, свързан с трансформация на държавна власт в частна. Мисля, че никой не се съмнява в това.

Това бяха първите думи от коментара на главния прокурор Иван Гешев, който днес бе в Община Бобов дол на среща по темата за мръсния въздух.

Гешев бе запитан за назначената проверка на сделките за приватизация.

Проверката, която ще бъде извършена от българската прокуратура, е с претенция да бъде комплексна и да бъде извършена не само от прокуратурата, а ще си взаимодействаме с Министерството на икономиката, МВР, Сметната палата, каза Гешев, като преди това уточни, че досега са правени само частични проверки.

При констатиране на данни за престъпления, за които не е изтекла давност, ще бъдат образувани досъдебни производства.

Главният прокурор каза, че става въпрос за над 10 000 сделки в целия приватизационен процес.

Целта е да информираме българите за цялата истина за приватизацията, не гоним богатите, не ги обвиняваме, но искаме да покажем истината и това, което се случва през последните 30 години. Българските граждани имат право да я знаят, категоричен бе Гешев.

Всеки ще си направи извод като се види при проверката каква е балансовата стойност на предприятието, за колко е купено, каква е съдбата му, дали е нарязано на скраб и е заминало за Сърбия и Гърция или е функциониращо в момента, кой го е купил, как е трансформирана собствеността, осигурил ли си работните места, които си гарантирал, платил ли си съответните неустойки и държавата потърсила ли ги е, какво се случва с банковите гаранции, даде пример прокурорът.

Той коментира и подкрепата, която му оказват партиите по случаи проверката.

„За мен това не означава нищо. Независимо дали сме обвинявани, че извършваме политическо убийство от управляващата коалиция. За мен е важно тези хора да свършат голяма част от работата. Ние ще си свършим нашата работа, работата на политиците е променят законодателството, ако трябва Конституцията. И макар и късно, ако е възможно, да има справедливост за тези хора, които откраднаха активите на българските граждани“, допълни Гешев.

Това са активи, които са били удържани от работните заплати, от пенсиите на нашите бащи, дядовци, прадядовци. Вероятно има и случаи, в които всичко е протекло според правилата. Но имам основателни съмнения да смятам, че процентът ще се окаже незначителен, каза още държавният обвинител.

Тази давност е проблем на политиците. За мен е важно прокуратурата да каже становището си. Оттук нататък политиците да поемат своята отговорност. Политиците изглеждат щастливи от това, което прави Прокуратурата. Нека докажат, че наистина е така, завърши Гешев.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK