Главният прокурор: Ромските фамилии имат отношение към извършените престъпления в Кюстендилски регион

Снимки: Infomreja.bg

Към този момент са задържани 6 лица от двата известни ромски клана – Гольовци и Ропотамци

„Няма нищо лошо да си богат човек, но като си богат, трябва да си плащаш данъците. Вижте в какви къщи живеят, какви коли карат. Това е стандарт, който не може да си позволи преобладаващата част от българите. И тук е въпросът какви данъци са платили, какво работят, какво са дали на българската държава като данъци". Това обяви в Кюстендил главният прокурор Иван Гешев по повод провежданата специализирана полицейска операция в региона.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи към този момент са задържани 6 лица от двата известни ромски клана – Гольовци и Ропотамци.  

„Това се случва на много места в страната. Виждаме хора, които карат коли за милиони, хора, които нямат нито един ден трудов стаж, които не са платили и грам данъци, което го няма почти никъде в света.  Ако се качиш в кола за 1 милион в Германия например, това означава автоматично, че всички данъчни и други контролни служби още на другия ден ще дойдат при теб. Това е приоритет на прокуратурата, колкото и да звучи странно – конвенционална и битова престъпност. Това са хора, които изкарват парите си от незаконна дейност, независимо дали това е лихварство, продажба на наркотици, проституция, дали са някакви други дейности, и живеят изключително добре, без да дават нищо на държавата.

И ние трябва да си свършим работата – прокуратурата и МВР, защото този арогантен, нахален начин на живот създава впечатлението за безнаказаност, оттам и чувство на несправедливост у всички български граждани“, коментира още Иван Гешев.

По негови думи предстои в следващите дни, вероятно утре, да се прецени на колко лица ще бъдат повдигнати обвинения, какви ще бъдат обвиненията, по кои текстове и какви мерки за неотклонение евентуално да бъдат внесени в Специализирания наказателен съд.

Главният прокурор даде пример, че преди около месец бяха бити български полицаи в Кюстендил – четирима човека включително и кучето, с което са работили – вероятно са търсили наркотични вещества. Това е срамно за държавата и недопустимо. В някаква степен сме го превърнали в национален спорт – да се бият полицаите, категоричен бе Гешев.

„От една страна – възприемаме като нормално да се бият полицаите, а от друга – смятаме, че те трябва да ни пазят, което е недопустимо във всяка една правова държава, член на Европейския съюз.

Трябва хората да знаят, че освен права – всеки български гражданин има права, всички граждани имат и задължения и те трябва да са еднакви за всички, независимо дали става въпрос за богати или бедни, за лица от определен етнос или за други български граждани.

Правата и задълженията са еднакви за всички български граждани“, обобщи още главният прокурор.

Малко преди изявлението му пред медиите, той проведе среща с кмета на града Петър Паунов и посети два от емблематичните паметници в центъра на града.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK