Димитър Попов: Може да има борба за гнездо, но в случая става дума за дупка в центъра на гръдния кош

Снимка: Infomreja.bg

След репортаж на бТВ гражданин на Хаджидимово изрази безпокойството си, че върху жителите на китното градче се поставя петно като убийци на щъркели.

Пред камерата мъжът заяви, че местните помагат и защитават птиците, но не биха посегнали никога. Според него е възможно щъркелът да е загинал заради борба с друг мъжки.

Относно тази хитотеза и поведението на пернатите попитахме Димитър Попов от Българското дружество за защита на птиците, клон Гоце Делчев, дали бой между мъжки може да доведе до жертви.

Няма борба за женска! Щъркелите са моногамен вид. Една двойка остава за цял живот. Евентуално може да има борба за гнездо или строителен материал, но в случая става дума за дупка в центъра на гръдния кош, която е причинила вътрешен кръвоизлив. Тоест вероятността да е от сбиване е нищожна.

С въздушна пушка е убит белият щъркел, открит мъртъв в Хаджидимово, съобщиха от пресцентъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград, както писа ИНФОМРЕЖА.

След колко седмици се очаква да пристигнат всички двойки, за да се разбере от кое гнездо е убитият?

До края на месеца би трябвало да си проличи.

А тъй като са моногамни, какво се случва с партньорката му след като пристигне?

Пристъпват към брачни игри и оправяне на гнездото. Но първо пристигат мъжките.

Днес в Баничан също е пристигнала двойка. Къде още има долетели щъркели в района?

Почти навсякъде са пристигнали. Само в с. Ляски няма нито един. В Хаджидимово са около 29 двойки. В селищата с по-голяма надморска височина щъркели няма, тъй като те са равнинни обитатели.

И като коментар: Защо според теб, мисля, че всеки това се пита, на някого му е нужно да убива щъркел?

Не знаем какво точно се е случило, но е факт, че има прекалено много оръжия, които не са регистрирани. Въздушни пушки, пистолети, газови, огнестрелни оръжия и т.н.

Според мен по този начин човек избива комплекси като стреля по напълно беззащитни създания. Защото това му дава чувството за сила.

Щъркелът може ли да пречи на човека, давам прост пример - гаргите грачат и дразнят понякога...

Много от хората, които са проявили агресия към животни, са потенциални престъпници или убийци. Всичко е възможно, хора всякакви.

Този коментар на Попов се потвърждава и от коментар в публичната мрежа под статията за убития щъркел.

Костадин Костадинов пише:

*Никой не може да ги търпи тия буклуци щъркелите. Да ти влачат жаби змии на кумина,няма как.А на тия помияри дето ги защитават си живеят в градовете ,без да знаят какво влачат тия мърши

Трепане вън от Селата и малките градове.живота на гражданите и по важен

Оставяме изводите на читателите ни! Нека пролетта дойде с положително настроение – както за хората, така и за животните!

*Коментарът е без редакция.

 

КОМЕНТАРИ

Аз15:13 - 22.03.2019
Селяндурите от Хаджидимово са най-големите разбойници в района
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK