Проф. Кантарджиев: Не смятам да се стигне до затваряне на училища

Снимка: БГНЕС

Той добави, че може да има увеличение на случаите

Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев пред bTV.

Според него може да има леко увеличение на случаите, като подчерта, че досега установените заразени ученици и преподаватели не са се инфектирали в училище. Над 500 ученици са под карантина до момента.

При контакта на учениците сега - след първата седмица в училище - се очаква увеличение на заболелите, добави Кантарджиев, но е важно по места как се спазват мерките, обясни той. 

Кантарджиев коментира и движението на заболяването у нас през последните месеци. 

След лятото през септември има лек спад на заразените с COVID-19, каза той. 

Кантарджиев бе категоричен, че маските намаляват разпространението на заразата. Той даде пример, че ако имаме индекс на разпространение 1 към 2 или един човек заразява двама - при носене на маски той става 1 към 1.

Кантарджиев се възмути от безотговорното говорене, включително и на негови колеги лекари, че вирусът е слаб и се пренебрегва носенето на маски.

Няма и една научна статия против маските, категоричен бе проф. Кантарджиев и добави, че навлизайки в сезона на гриповете, маските допълнителни създават защита и от тях.

Ще има продължаване до края на ноември на извънредната епидемична обстановка, каза още директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.

Прекалено е пак да има изолацията по къщите, коментира Кантарджиев и добави, че се надява да не се стигне до това. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d